Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2007 / 12   //    «    13    » 
VAN FOGALMAD? - Tudás
Várady Judit
Cselekvés és tudás
jegyzet 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


A közelmúltban volt a kutatók éjszakája, gyerekek és felnőttek találkozhattak kutatókkal - kipróbálhattuk eszközeiket, találmányaikat, és előadások, vetélkedők, kiállítások, tudományos-szórakoztató programok keretében betekinthettünk munkájukba. Hallhattunk digitális dísznövényekről, megismerkedhettünk hangunk színeivel, bepillanthattunk a csokoládészobrászat rejtelmeibe, a növények szexuális életébe, sőt, tésztahidat is építhettünk. Elhangzott, hogy a tudományos kutatás szükségszerű velejárója a tévedés - azt is mondhatnánk: az igazsághoz vezető út jó szándékú tévedésekkel kikövezett. A tévedések, különösen a mások tévedéseinek felismerése izgalmas kaland, de a saját tévedéseink is nagyon tanulságosak lehetnek - de aztán az ember újra meg újra Villon versét mormolja:

 

Tudom, mi a tejben a légy,

tudom, ruha teszi az embert,

tudom, az új tavasz mi szép,

tudom, mely gyümölcs merre termett,

tudom, mely fán mily gyanta serked,

tudom, hogy minden egy dolog.

tudom a munkát, lusta kedvet,

csak azt nem tudom, ki vagyok.

 

*

 

A tudományt művelve talán senki sem reméli, hogy egyszer eljut oda: már tudni fogja, "hogyan van": "...olyanok lesztek, mint az Isten: jónak és gonosznak tudói" (Mózes I., 3.5.). Elérhető ez? Kívánatos? Van-e csalhatatlan módszer a tudás megszerzésére? Valamit tudni egyben azt is jelenti: tudni, hogy minden kérdés mennyire szétágazó.

*

 

Az 1970-es éveket még a tudományosság eszménye jellemezte. Sokan hitték, hogy a tudomány megváltja az emberiséget a szenvedésektől. Aztán jött a kiábrándulás korszaka. Az egyre tökéletesebb gépeket a korábbiakhoz képest kulturálisan csökevényesebb életforma eszközeinek tartották, és nem hitték, hogy az intelligencia emberhez méltóbbá teheti a világot. A kiégettséget mintha az élvezetek megnemesítése követné, még a megerősödő környezetvédelmi eszmények is erre utalnak - de a tudományosság eszménye nem újult meg, terjed a szűklátókörűség, és egyre többen zárják ki tudatukból, tudásukból a gazdaságilag és/vagy kulturálisan megnyomorodottak létezésének nyomasztó tényét.

*

 

El kell fogadnunk, akár tetszik, akár nem, hogy az emberiség sorsa a tudományos tudás fejlődésével összekötött, és ez felelősséget követel. Megkerülhetetlen kérdés, hogy mire való a tudás? Mi a tudás hatása az emberi jólétre és az élő szervezetekre, a környezetre, mit ad a jövő generációinak? Hogyan kellene a tudást úgy fejleszteni és alkalmazni, hogy hatása előnyös legyen, az emberi méltóságot és potenciált egyaránt emelje?

    A tudás terhét a cselekvéshez kell kapcsolni: ez a modern civilizáció kulcsfeladata. De megérti-e a mai kor embere, mit jelent a konkrét tudományok, szakmák, technikák szellemi miliőbe illesztése, metafizikai és fenomenológiai erőtérbe helyezése? Mit jelent a tudás a globalizáció és az öngerjesztő technikai világ kényszerpályáján?

    Mindezek a kérdések a jelenlegi oktatás és a planetáris létezés kardinális összefüggéseit célozzák teoretikusan - de lehessen a tudást akár öncélúan, önmagáért is megszerezni! Ne csak az legyen cél, hogy a tudást minél hamarabb hatalommá, vagyonná konvertáljuk!

 

*

 

A homo sapiens csak 150 ezer éve indult hódító útjára Kelet-Afrikából. Amennyire komótosak voltunk addig, ma annyira rohanunk. Hová gyorsulhat a külső fejlődés, a roppant tudásmennyiség? A legvalószínűbb - mert már a tudományos fantasztikus képzelgések "tudásanyaga" is kétséges -, hogy minden hálózatokba fog kapcsolódni - és akkor? Valójában fogalmunk sincs, mire való az egész.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2007 / 12   »   Cselekvés és tudás
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911