Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2014 / 1   //    «    4    » 
A HAZA MINDEN ELŐTT
Tallár Ferenc
Szétszálazható?
jegyzet
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


Nekem egyértelműnek tűnik, hogy tudósként (emberként) jó lelkiismerettel nem támogathatom Hitler Németországát, ahogy az is, hogy Szaharov nem volt hazaáruló. Maradnék ezért inkább Snowden bátor leleplezésénél/árulásánál és az iráni atomprogram elleni lehetséges lépéseknél. Nem hiszem, hogy ezekben az esetekben alkotható axiómarendszer, amelyen belül felállíthatók az egyértelmű kérdések és levezethetők a világos válaszok. Ugyanakkor a kérdések – jók vagy rosszak – adottak és megkerülhetetlenek. Igaza volt Snowdennek? A demokráciát védte, vagy épp ellenkezőleg, a demokrácia ellenfeleinek kezébe adott eszközt? A későbbi, nagyobb véráldozatok elkerülése végett bombázzuk Irán atomlétesítményeit? (Ki is ez a többes szám első személy? Én és te biztosan nem ülünk a gépen, nem adjuk ki a parancsot.) Ki tudná kiszámítani itt az igen vagy a nem következményeit? Mennyi lesz a válaszban a személyes ambíció, mennyi a nemzeti érdek és mennyi az univerzális etikai megfontolás szerepe? Világosan szétszálazhatók ezek? Látható, csak a kérdések számát tudom szaporítani. S minthogy alapvető, egzisztenciális kérdésekkel szembesülök, ez kifejezetten szorongató. Jó volna levezetni a választ. Mert ha nem lehet levezetni, akkor dönteni kell, a döntésben pedig óhatatlanul van irracionális elem.

 

Adott esetben feltehetően túl nagy a kockázat és túl nagy, hogy ne mondjam, vállalhatatlan a felelősség, amelyet mégsem lehet megkerülni. Amiből nagy hirtelenjében arra következtetnék, hogy ez a világ most éppen rosszul van berendezve, vagy inkább egyáltalán nincsen. Túlságosan is rendezetlenné, túlságosan „folyékonnyá” vált ahhoz, hogy megválaszolható kérdéseket tegyünk fel benne. Ami vagy valamilyen tragikus végkifejlet, vagy az újrarendezés szükségessége felé mutat. Hogy ezzel kibújtam a válasz alól? Elismerem. De a felelősséget nem akartam elmismásolni. Éppen az a szorongató benne, hogy van, hogy vállalhatatlan és mégis megkerülhetetlen. Mindenképpen felelőtlenség lenne azonban a szorongattatottságban valami wagneri (heideggeri) nagyszerűséget látni.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2014 / 1   »   Szétszálazható?
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911