Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2014 / 1   //    «    9    » 
Inczédy Tamás
Veszélyesen gyönyörű
próza
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


Heteken át mindennap kitört a vulkán. Aztán elkezdődtek a földrengések is. Elalvás előtt bukósisakot készítettem a kezem ügyébe. Ki tudja, talán ez ment meg, ha éjszaka összedől a ház.

 

Az utcák kivételesen nem voltak zsúfoltak. Rengetegen elhagyták a várost. Akik mégis maradtak, többnyire elbújtak otthonaikban. Senki sem akarta belélegezni a levegőben terjengő vulkáni hamut.

 

Erős és különös az indonézek hiedelemvilága. De minden megváltozott, amikor a lakosság megtudta Mbah Marijan halálhírét. Őt tartották a hegy sámánjának, vagyis az egyetlen embernek, aki képes a vulkán szellemével tartani a kapcsolatot és megbékíteni azt. Oly sok évtizeden át sikeresen tette a dolgát, most viszont az áldozatok első csoportjában találták, őt is mérges vulkáni gázkitörés ölte meg.

 

Kultúrájuk parancsa szerint a szigetlakók továbbra is rendületlenül mosolyogtak, de másképpen csillogott a szemük. A bizonytalanság gúzsba kötött bennünket, európaiakat is. Yogyakarta, a halálba menetelő város – ez volt a híradó különkiadásának főcíme.

 

Esténként alkoholt vettünk. Iszlám ország lévén ez némi elővigyázatosságot igényelt. Ezúttal azonban a rendőrséget nem érdekelte, ki mit csinál, elfoglalta őket a vulkán közelében kígyózó utak biztosítása. Nem is csoda, húsz kilométeres körzetben kellett emberek tízezreit kitelepíteniük, és rendet tartaniuk úgy, hogy közben ne törjön ki pánik ezen a túlnépesedett, vulkánverte szigeten.

 

A különösen karizmatikus X. Hamengkubuwono szultán uralkodása során mindig humánusan, higgadtan és a kellő pillanatban cselekedett. Hatalomra kerülése óta számtalanszor bizonyította rátermettségét. Ennek köszönhetően alattvalói szerették és köztiszteletnek örvendett. A példa kedvéért, amikor a közhangulat Indonézia-szerte az országban élő kínaiak ellen fordult, és sorra gyújtogatták fel azok házait, Yogyakarta provincia szultánja kilépett népe elé, és beszédet intézett hozzájuk. Engedélyezte alattvalóinak, hogy a többi tartományhoz hasonlóan felégessék a kínaiak házait – azzal a feltétellel, ha elsőnek a szultáni palotát égetik porrá. A nép pedig békével hazavonult és Yogyakartában senki sem bántotta többé a kínaiakat.

 

Az emberek a vulkán kitörésekor is várták uralkodójuk szavait. Várták, hogy talán nyugalomra inti őket, vagy épp arra, hogy vonuljanak távolabbi, biztonságosabb vidékekre. A szeretett szultán azonban hallgatott.

 

Egyesek szerint azért nem tartott beszédet, mert dinasztiája utolsó uralkodójaként a provincia megsemmisülésének kapujában egyszerűen nem tehette. Hogy miért épp ő volna az utolsó? Bár muszlim, mégis csupán egyetlen felesége van, tőle pedig csak lánygyermekei születtek. Nincsen fia és nem is igen lesz már. Ki lehet a szultán őutána? Lesz-e rá szükség egyáltalán?

 

Teltek a napok, a vulkán nem csitult, nap mint nap újabb áldozatokat szedett, és az emberek mind gyakrabban emlegették az uralkodóház alapítójának, I. Hamengkubuwono szultánnak a legendáját. Eszerint az ifjú egyezséget kötött a tenger mágikus szellem-királynőjével, Ratu Kidullal, hogy az hatalomra segítse és támogassa leszármazottait. Az örökéletű Ratu Kidul ahhoz a feltételhez kötötte szívességét, hogy az új uralkodó és annak sarjai mind-mind szép sorban, trónra lépésükkor feleségül veszik őt. Ez a gyakorlatban jelképes szertartásokat jelentett a tengerparton, melyeket a szultáni ház mindenkori tagjai mutattak be.

 

A fáma úgy tartja, hogy a hagyománynak megfelelően IX. Hamengkubuwono a tengerpartra vitte újszülött fiát (vagyis a jelenlegi szultánt, X. Hamengkubuwonót), hogy megmutassa Ratu Kidulnak, aki azonban kezébe véve hajszál híján elejtette a csecsemőt. A tenger szellem-királynője utánakapva önkéntelenül azt kiáltotta: „gyermekem!”. Ezzel, ha akaratlanul is, de kizárta annak lehetőségét, hogy a gyermek felnőve és férfivá érve feleségül vehesse őt. Valójában ezért hal ki a dinasztia.

 

Az emberek legalábbis így tartják.

 

Azokban a bizonytalan napokban egy jóslatot is hallottam, amely szerint egyszer – senki sem tudja, mikor – láva hömpölyög majd a szultáni palota udvarán. A Merapi vulkán hatalmas erupcióval megsemmisíti Jáva középső részét, két kisebb szigetre szakítva azt. Ha ez megtörténik, eltűnik a város, ahol élek, sőt, egész Közép-Jáva sok millió emberrel együtt. Tenger veszi át a helyét.

 

Itt, az Ausztrál és Csendes-óceáni tektonikai lemezek találkozásánál, a Tűzgyűrű térségében előfordulhat ilyesmi. Dangerously beautiful (Veszélyesen gyönyörű). Ez Indonézia egyik turisztikai reklám-szlogenje. Európai fülnek eredetileg inkább a hátborzongatóan meghökkentő kulturális különbségekre utalhat, akkoriban azonban egész más értelme volt. A jóslat beteljesedni látszott.

 

Két rettentő lassú hónappal később a vulkán megbékélt. Addigra sok minden átértékelődött, és gondolom, nem egyedül bennem. Esély ez vagy haladék?


 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2014 / 1   »   Veszélyesen gyönyörű
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911