Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2014 / 2   //    «    7    » 
A HAZA MINDEN ELŐTT
Mesterházi Márton
Ha fenyeget a diktatúra
esszé
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


„A történelem olyan szajha, akit a győztes lovagol” – tartja az ír mondás. A háború utáni első években bajosan várhattunk volna higgadt mérlegelést azok részéről, akik sokszor csak hajszál híján menekültek meg a haláltól. Idővel múlt a hisztéria, a szereplőkről egyre hitelesebb kép alakult ki. Az atombomba megalkotóiról, emigránsokról és honosokról, Hirosima és Nagaszaki utáni tépelődéseikről éppúgy, mint Hitlert szolgáló kollégáikról, szolgálatuk buzgó vagy sunnyogó mértékéről.

 

Ha fenyeget a diktatúra, ösztön, szimat dolga, megérzi-e az ember a halálos veszélyt. Talál-e alkalmat, hogy meglépjen, mikor a veszély már fennáll. Elengedi-e a hatalom, ha az ízlése tiltakozik. Vagy kitagadja a hazából, kiűzi az országból – amíg egy Himmler nem kezdi el sokallni az emigrációba futókat.

 

Aki otthon ragadt, annak diktatúrában laborálni kötelező. Kollaborálni – félkatonai szervezetbe, diktátor-pártba belépni, hűségesküt tenni – nem. Természetesen kockázatot vállal, aki meg akarja úszni a kollaborálást. A diktatúra a lelkes menetelőket, a hurrázókat, az ütemes tapsolókat szereti. Ám megtűri a csöndeseket is.

 

Otto Hahn például – atomfizikus létére! – nem vállalt semmi olyat, amiért utóbb szégyellnie kellett volna magát. Wilhelm Furtwangler próbált, vezényelt, óvta-őrizte különvéleményét és a Filharmonikusokat. (Jellemző a korra, hogy a háború után egy évet Hahn is lehúzott egy angol fogolytáborban; Furtwangler ellen pedig elszánt vizsgálatot folytattak a győztesek – Jehudi Menuhinnak kellett kiállnia mellette, hogy ismét vezényelhessen.)

 

Személyes élmény: a hetvenes évek vége felé átolvastam az Archívumban a Rákosi-kor Rádióújságait, különös tekintettel a hangjáték-bemutatókra. Egy idő után már csak bólintottam: igen, ezt a kurzus-munkát is X jegyezte. Miközben Y kolléga Mikszáthot, Puskint alkalmazott rádióra. Talán csak annyi volt a különbség, hogy Y kolléga befogta a száját, térdére nyomta a kezét, amíg X kurzus-munkára jelentkezett. X azután kiemelt prémiumot kapott, talán jutalomüdülést a Tátrába; Y kolléga káderlapjára talán rávésték, hogy passzív – más baja nemigen esett. Pedig a Rákosi-kor nem puha alfaja volt a diktatúrának.

 

A diktátor, valahányszor elvárja az új intézkedése melletti hűségnyilatkozatot, a haza iránti hűségre hivatkozik. A lelkes menetelők is a hazát emlegetik orrba-szájba. Ám igazán a csöndesek őrzik a haza iránti lojalitást, mert tudják: a haza nem azonos a rezsimmel.

 

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2014 / 2   »   Ha fenyeget a diktatúra
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911