Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2014 / 5   //    «    23    » 
BELSŐ RUHATÁR
Handi Péter
A ló éve
próza
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 A kínai naptár szerint január végén beköszöntött a Ló Éve. A jelenlegi ügyeletes ázsiai nagyhatalom területén, de a világ különbözö részein is, ahol kínai közösségek élnek, lármás és ezerszínű utcai parádékkal ünnepelték az új évet. Dobpergés és csörgők, cintányérok érces kolompja keveredett ázsiai hangszerek fuvoláival, sárkányszerű ló-maszkokba bújtatott artisták utánozták – kissé eltúlozva – a lovak jellegzetes mozdulatait, ugrásait. A színes zászlókkal, transzparensekkel ünneplő tömegben tágra nyílt szemű, magasba emelt gyerekek ámultak a mutatványra. Színek kacskaringói, a szivárvány sugarainak felerősített kavalkádja örvénylett utcákhosszat. Az új év köszöntése 2014-ben a Ló felmutatása volt.

 

Az asszociáció kétélű fegyver; jó- és rossz felé suhinthat. A Ló Éve számomra 1945 januárjával kezdődött, és a képzelet kivételes mellőzésével a kínai naptárt úgy módosítanám, hogy a Lóhús Éve. A Ló felmutatása számomra is utcai élmény volt: valahol az Akácfa utca sarkán, egy romba dőlt és enyhén füstölgő bérház utcára omolt lépcsőház-maradéka mellett két, nehéz posztókba bugyolált férfi baltával és késsel trancsírozott egy megfeketedett lótetemet. Amint sikerült leválasztani egy darabot a kifagyott lócombból, egyikük ledobta a véres baltát a latyakos földre és magasba emelte a jókora hústömböt. Ez volt negyvenöt telén a Ló felmutatása.

 

A háborúba belerokkant város közvetlen az ostrom után éhínséggel küszködött. Üzletek romokban, kenyérnek, tejnek, húsnak, lisztnek, zsírnak nyoma sem. A lakosok az önellátás szokatlan, de életszükségletet jelentő módozataira szorítkoztak. A hozzám legközelebb álló lakos, anyám például egy fél tököt kerített valahonnan, és némi melasz hozzáadásával tűrhető levest főzött. Ez a levesrecept azóta sem szerepel a szakácskönyvekben. Minket viszont megmentett az éhhaláltól. Az igazi, szubsztanciális életmentő és fehérjepótló mégis a szárazbab és a lóhús volt azokban a hónapokban.

 

A szárazbab kegyelemteljes megjelenése máig tartó rejtély. Állítólag egy hadseregnek szánt babot szállító vagonsor a bombázások miatt megrekedt valamelyik pályaudvaron, és a város lakosai oda jártak ingyen babért. Ez a hír megerősítetlen, de a bab megjelenése tény. Lovat már valamivel nehezebb volt beszerezni; idővel az utcai lóhullákat a lakosok a szó szoros értelmében felemésztették. Szükség – és éhség – törvényt bont: anyám elmagyarázta, hogy általában a falvakból kapjuk a finom csirke- és libahúsocskát, a jóféle pecsenyehúst, de minthogy falucskák sincsenek már, jó lesz nekünk a finom lovacska is – nem igaz?  A lóhús mint vas- és fehérjemassza elfogadott lett. Olyannyira, hogy a később éledő és feltápászkodó városban lómészárszékek nyíltak, s ezek aztán több évig üzemeltek, enyhítve a sokszor krónikussá váló húshiányon. Újabb rejtély azonban, hogy míg az „igazi” húsokat nem szállította a falu, honnan kerültek lovak? Az ügetők és lóversenyterek néptelenek voltak...

 

Hét-nyolcévesen jónéhányszor ámuldoztam a lómészárszékek kirakata előtt, szemrevételezve a lóból készült kolbászokat, szalámikat, kampón függő lóalkatrészeket. De mint minden gyerek, én is elemien vonzódtam az eleven lovacskákhoz.

 

A Hold-középpontú kínai naptár ez évi ünneplése a Ló jegyében így hozza fel nekem majd hetven év kútmély sötétjéből a hangokat, képeket és főleg – ízeket. Közhely már, hogy az idő elfogadhatóvá kozmetikázza a múlt szenvedéseit. Helyeslően bólintanék erre, de nem tudom eldönteni; az akkori Ló Éve szenvedéstörténet vagy éppen az éhínségtől menekülés örömünnepe. Legyen a túlélés szimbóluma.

 

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2014 / 5   »   A ló éve
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911