Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2014 / 6   //    «    5    » 
TÖRTÉNETEK A VÍZRŐL
Bevezető
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 A Liget három nyári számában Gárdi Balázs fotóriporter képeit mutatjuk be, amelyek mind a víz témájához kapcsolódnak. A világ számos országát megjárt, különböző népek kultúráját, életmódját, háborúit megörökítő fotós ezúttal STORIES FROM THE WATER FRONT címmel indított nagyszabású vállalkozást, amely egyszerre fordítható a vízparti sétányról vagy a vízmenti frontól küldött történetekként, s valóban: a drámai szépségű képeken a víz életadó, megtartó és pusztító ereje is megjelenik.

 

Gárdi Balázs a képekhez írott előszavát idézzük:

 

Az elmúlt évtizedekben megkétszereződött a felszín feletti és alatti vízkészleteink kiaknázása. A következő húsz évben az ivóvíz iránti globális igény 40%-kal haladja meg a rendelkezésünkre álló készletet. Felkavaró szembenéznünk a ténnyel, hogy bolygónkról rohamosan fogy az iható víz.


Közel egy évtizeden át több tucat országot bejártam, hogy a vízhez fűződő kapcsolatunkat fotózzam. A fotók nem csupán egyik legértékesebb természeti kincsünk kibontakozó válságának néhány különösen aggasztó vonását mutatják be, de arról is tanúskodnak, hogy milyen következményekkel jár a növekedés iránti csillapíthatatlan éhség, a demokratikusan megválasztott vagy zsarnoki úton hatalomra került elit visszaélése hatalmával és kizsákmányoló szimbiózisunk az otthonunkat biztosító bolygóval.

 

Ezek a problémák a Föld minden pontján megjelennek. A fényképek segítségével igyekszem bemutatni olyan mintákat, amelyek segíthetnek, hogy kijussunk a lassan ránk záródó ördögi körből, és megmutatják a szükségleteink és vágyaink közti különbséget. Így talán sikerül felhagynunk mélyen belénk ivódott, pusztító szokásainkkal, és rákényszerülünk, hogy humánusabb módon növekedjünk és felelősségteljesebb kapcsolatot alakítsunk ki a természettel és egymással.


Feleségemmel, Shoka Javadiangilanival Azdarya néven online folyóiratot alapítottunk, hogy a vízhez kapcsolódó történetekben bemutassuk a küzdelmeket, örömöket, érzelmeket. Hasonló szellemiségű szerzőkkel működünk együtt, hogy megváltoztassuk a víz, a környezet és embertársaink iránti érzelmeinket, gondolatainkat és cselekedeteinket.

 

[azdarya.com]

 

A Liget szerzői versekkel, prózai művekkel, esszékkel kapcsolódtak Gárdi Balázs egy-egy képéhez – a művek is folyamatosan, a három nyári számban jelennek meg.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2014 / 6   »   Bevezető
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911