Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2014 / 8   //    «    12    » 
Hon a hazában
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


Készülő antológiánkban versek, rövid prózai írások, festmények és lírai jegyzetek idézik meg a haza, a szülőföld szeretetét – a honi tájak, a főváros szépségét és kopárságát, a magyar történelem fontos eseményeit és szereplőit, kitaszítottságot, üldözöttséget, emigrációt és honvágyat; a hazatalálás sóvárgását. Itt és következő számainkban ízelítőket közlünk.

 

 

Csajka Gábor Cyprian: HARD-KIER 64

 

Fönt a városban, az agyonjárt Moszkva

téren, hajléktalanokat etettek a máltaiak.

Rendőrök egyengették a hosszú sort, kábé

kétezer embert, s őrizték a fehér kocsikat.

Azok hozták át innen a babgulyást

meg sok-sok papírvékony, műanyag csajkát.

Egy fakó, sovány, szakállas férfi újra sorba

állt; észrevették, ütötték, megrugdosták.

Lebukott; egyszer már kiette a nevemet.

Nincs géppisztolyom, nem lőttem szét az eget.

 

 

Ha a csajka valóban papírvékony, kegyetlenül égeti az ember tenyerét a forró gulyástól pillanatok alatt áttüzesedő műanyag. Égeti az ételosztókét is, amikor igyekeznek egyenlő mennyiségű hús- és zöldségdarabot kihalászni, de nincs mit tenni: a vastagabb anyagból készült csajka túl drága. A szelet kenyér hőszigetelő alátétként szolgál, míg a hajléktalanok az agyonjárt tér valamelyik sarkába vonulva padkaszélre csúsztatják a tányért, apróra tépik a kenyeret és fölé hajolva kanalaznak. Láttam már elégszer. Láthatta Csajka Gábor Cyprian is, a pillanatfelvételként rögzített kép részletei belevésődtek – vagy többször ismétlődő élmény volt? Az éhes emberek hosszan elnyúló sora megszokhatatlan, mindegy, melyik téren és hányszor látjuk. A számkivetettek gyorsan beletanulnak a rájuk kényszerített szerepbe, várakozás közben magukra öltik a többségi társadalom moralitásjátékának torz figuráit. Láttam már elégszer: Brutális Önzés ráförmed a félvakon tapogatózó Öregségre, Rend és Fegyelem két oldalról cibálja Szégyent, míg Gyávaság tompán maga elé mered. Nehezen szokható meg az alázatosság, a kielégíthetetlen éhség is, de az ételosztás legfájdalmasabb tapasztalata, ahogy a hajléktalanokból kiölt szolidaritás helyét átveszi a Pillanatnyi Érdek, és csúfondáros pofát vágva nyelvet ölt a nézőkre. A moralitásjáték csúcspontja, amikor a Via Dolorosa hosszú sorát saját testükből formálók észrevették, ütötték, megrugdosták a Jézus-szerű, sovány, szakállas férfit.


A költő bátorságának jele, hogy kilép a nézőszerepből, nevéből szójátékot formálva saját magát is belehelyezi a pillanatfelvételbe. Így lesz hiteles és átélhető az utolsó sor kétségbeesett, tehetetlen dühe. Éreztem már elégszer.

 

HORGAS JUDIT

 

 

Petri György – EGY TÖRVÉNYRE

 

Köztársaságunk koronás címere.

Neomagyar. Félreértés ne essék:

meghajtom előtte lófőmet. Natürlich.

És meleg öröm

tartozik általjárni

szívemet, sőt: szűmet! kiváltképp és

mindazonáltal (tá titi tá tá).

Én törvény… – mit tisztelő! –

törvény-mániás vagyok. (Tényleg.)

Mondd, Szoki, öreg szaki,

nem maradt egy korty

véletlenül a bürökpohár alján?

 

Elszopogatnám.

 

 

 

Az Országgyűlés 1990. július 3-án iktatta törvénybe (1990/XLIV.) a Magyar Köztársaság címereként az 1867-es szentkoronásat. Erre reagált a vers a Beszélő hetilapban.

 

Éles vita volt, jeles történészek is a Kossuth-címer mellett érveltek – de hiába: a többség szerint ‚akkor volt nagy a Magyar!‘ A költőt bőszítette a hamis nagyhatalmi nosztalgia (amely a világháborúba vezetett.) Ezért a nyelvi fintorokban megjelenő keserű gúny: a neomagyarra csapó natürlich, a fejemet-főmet-tősgyökeres székely primipilusi lófőmet szófacsarás, a csász.-kir. stílust imitáló tartozik általjárni... szűmet, a mondatként odavetett kiváltképp és mindazonáltal.

 

Mindazonáltal (tá titi tá tá) adott a dilemma: a valódi demokrata köteles-e elfogadni a demokratikusan meghozott törvényt. Adott esetben az ostobaságból megszavazott koronás címert. De van a dilemmának feloldása, méghozzá mesteri: a belső rímmel megszólított Szókratész bürökpohara, ha másképp nem, mint vágykép – és a külön szakaszba tett adoniszi zárás (tá titi tá tá): Elszopogatnám.

MESTERHÁZI MÁRTON

 

 

Ady Endre – NEKÜNK MOHÁCS KELL

 

Ha van Isten, ne könyörüljön rajta:

Veréshez szokott fajta,

Cigány-népek langy szivű sihederje,

Verje csak, verje, verje.

 

Ha van Isten, meg ne sajnáljon engem:

Én magyarnak születtem.

Szent galambja nehogy zöld ágat hozzon,

Üssön csak, ostorozzon.

 

Ha van Isten, földtől a fényes égig

Rángasson minket végig.

Ne legyen egy félpercnyi békességünk,

Mert akkor végünk, végünk.

 

 

A 20. század elején talán nem is volt nagyobb hatású – és vitatottabb – szellem Adynál. A magyar progressziót mindenekelőtt következetes nacionalizmus-ellenes verseivel és publicisztikáival hódította meg. De miközben gúnnyal-dühvel támadta a bugyuta szittyaságot és kíméletlenül bökött minden avítt, történelem-hamisító „úri magyarságra”, ő is mitizálta a „fajt”, a magyar létet. A gondolkodásunkat azóta is meghatározó szimbólumaival – a magyar Ugartól a magyar messiásokig – új, de a régi dagálytól sem mentes legendákat lehetett formálni.


A „fordított himnusz” – ahogy Benedek Marcell jellemezte a verset, hiszen nem áldást, hanem sorscsapást kér a költő Istentől, ráadásul a feltételesen létező Pantokrátortól – három szakasza a nyelvtani szerkezet változtatásával ábrázolja az érzelmi közelítést és azonosulást. Az előbb csak ítélkező „idegen” suta egyszerűséggel vallja meg: Én magyarnak születtem. Végül többes szám első személyben prófétál. A Nyugat első évfolyamában, 1908-ban jelent meg a vers – hol volt még akkor az új „Mohács”?!

LEVENDEL JÚLIA


 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2014 / 8   »   Hon a hazában
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911