Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2007 / 11   //    «    11    » 
VÍZÖNTŐ
Horgas Judit & René Margit
VÍZÖNTŐ - A Plitvicei tavak
novella 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
  

Hiába szakítja

zátony meg a szikla

útját a vizeknek:

elválnak a gondba,

de végül ujjongva

egymásba zizegnek.

 

A mohos kőgáton egyensúlyozom, hogy el ne csússzak, és a víz fölé hajolok, egészen közel a porózus mészkőtömbhöz, amelyről kisebb-nagyobb zuhatagokban folyik le a víz. A mohák felületére telepedett algák és baktériumok kalciumkarbonát kristályokkal táplálkoznak, a lerakódó kalcit megvastagszik, megkövesedik, s amikor az elpusztult algák és a baktériumok kimosódnak a mészkőből, üreges kőfajta keletkezik, a szedra. Ez aztán egyre növekszik, évente 2-3 centimétert, míg gáttá formálódik, mely egy pillanatra feltartóztatja a tó türkizkék vizét, megcirógatja, aztán továbbengedi, mint gondos szülő felnövekvő gyermekét.

- A legöregebb közülünk úgy negyvenezer éves lehet, de én is sok mindenre emlékszem. Illírek, trákok, kelták, rómaiak, avarok, szlávok laktak errefelé - susogja a kötőmb. - A 16. század közepén az ottománok kaparintották meg, a helyi lakosok meg éheztek, nyomorogtak, és várták a Fekete Királynőt, hogy megsegítse őket. Akkoriban terjedt el a legenda, hogy a tavak keletkezése is a Fekete Királynőnek köszönhető. Az ősidőkben a környéken nem volt víz, szárazság idején az emberek szomjan haltak, állataik elpusztultak, a föld terméketlenné vált. Az életben maradtak a hűvös hegyi barlangokban kerestek menedéket, és esőért imádkoztak. Egy napon mennyei hangot hallottak: "Kora reggel gyülekezzetek a kiszáradt forrásnál, és bánjátok meg bűneiteket?. Az emberek így is tettek: a száraz sziklákon térdepelve őszintén bevallották, hogy a bőség idején fukarrá és rideggé váltak, nem törődtek egymással. A leggazdagabb közülük azonban hallgatott, s a Fekete Királynő nem jelent meg. A felbőszült emberek akkor elkergették gőgös társukat a pusztaságba, s lám: a forrás felett szivárványt pillantottak meg, és ismét hangot hallottak. A királynő saját könnyeit ígérte népének: jobb szeme a Fekete-folyó forrása lett, bal szeméből a Fehér-folyó eredt. A szivárvány eltűnt, helyette két hatalmas felhőt láttak, egy feketét és egy fehéret. A felhőkből annyi eső esett, hogy a völgyekben tizenhat kis tó telt meg vízzel. A tavak azóta is úgy nyüzsögnek a halaktól, hogy folyton nekem ütköznek - panaszkodik -, máskor meg az éjszakai vadászatra induló medve, farkas vagy vadmacska tapos rám. El se hinnéd, hogy felbolydul az erdő, amikor estefelé a turisták végre hazaindulnak. Van itt mocsári teknős, foltos szalamandra, még lábatlan gyík is, bár manapság csak ritkán látható: gyakran kígyónak nézik és agyonverik, így ma már a kihalás fenyegeti.

- A helyiek még sokáig meséltek a Fekete Királynőről, de helyette az osztrákok jöttek, akik a törökök elleni védőzónaként használták a területet, a horvát lakosság mellé meg betelepültek az ottománok elől menekülő szerbek. Akkor még senki nem sejthette, mi történik majd - mintha sóhajtana, az aprócska lukak körül finoman bugyborékol a víz.

- A 19. század végén már egyre többen látogatták, bizottságot állítottak fel, hogy ügyeljen a terület védelmére, 1896-ban pedig megépült az első szálloda a tó partján. A huszadik század közepén a jugoszláv kormány nemzeti parkká nyilvánította, 1979-ben a Világörökség része lett, s a környéken egyre több hotel és vendégház épült, ahová a világ minden tájáról érkező turistákat várták. A század utolsó évtizedében a zágrábi kormányhoz hű horvátok felügyelték, bár a környékbeli lakosság túlnyomórészt szerbekből állt. 1991-ben Vojislav _e_elj felfegyverzett szerb önkéntesei elkergették a nemzeti park vezetőségét, s így nemcsak az arra vezető, stratégiailag is fontos utat kaparintották meg, hanem a nemzet büszkeségét is. Húsvét vasárnap horvát rendőrök és Tudjman elnök zsoldoscsapatai érkeztek a parkba, hogy visszafoglalják a szerbektől. A fecskefarkú lepkék ilyentájt jelennek meg először, és emlékszem, éppen egy különösen szép példány pihent rajtam, amikor a katonák megérkeztek - a szedragát hosszú mohafonatai szétterülnek, mintha nyújtózkodna, néhány vékony szál leszakad, és elsodródik a tovarohanó vízben.

- Ketten meghaltak, egy szerb és egy horvát, huszan megsebesültek.

A jugoszláv néphadsereg másnap bevonult a területre, hogy szétválassza a marakodókat. Amikor néhány hónap múlva kitört a háború, a hadsereg a szerbek mellé állt. A hidakat lerombolták, a csónakokat elsüllyesztették, a szállodákat felgyújtották - sorolja, és ahogy ott kuporgok, a partról egy alpesi gőte mered rám. A háta barnásfekete, néhol azúrkékbe hajló. Pár pillanatig figyel, mintha a kőtömb meséjét hallgatná, aztán gyors mozdulattal eltűnik a sűrűben.

- A park csak négy évvel később került vissza a horvát kormány kezébe. Először a taposóaknákat szedték fel, mert a szembenállók több mint kétmillió aknát fektettek le országszerte, és ebből jó pár jutott a tavak környékére is. Akkoriban gyakran előfordult, hogy egy nagyobb állat szétszaggatott, véres tetemét találták az erdőben. Aztán a többi robbanószert szedték össze, az elhajigált fegyvereket és a különféle csapdákat. Az Ördög kertje, a 17. században még így nevezték, mert olyan zegzugos, hepehupás, változékony. Három évbe telt, míg teljesen megtisztították. Kerültek új csónakok, új emberek, új látogatók, a halak ismét elszaporodtak, és éjjelente a medvék és a farkasok is előmerészkednek.

De a Fekete Királynőt már hiába várjuk, minden könnyét elsírta.

 

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2007 / 11   »   VÍZÖNTŐ - A Plitvicei tavak
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911