Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2007 / 9   //    «    4    » 
VÍZÖNTŐ
Horgas Judit & René Margit
VÍZÖNTŐ - A Rajna
novella 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
  

A Lorelei, ki tündér s szikla is

A Rajna-parton, Bingenhez közel,

Elvette hajdan sok hajós eszét.

Arany haját ki látta, elmerült.

 

- Nem üldögélek ám mindig egy helyben - biggyeszti unottan az ajkát. - A Rajna 1320 kilométer hosszú, és én sokszor bejártam, le-föl, le-föl? A szeretőmet kerestem - teszi hozzá kissé zavartan, én meg felidézem Loreley, a szőke boszorkány történetét, akit elhagy a kedvese, s ő fájdalmasan vágyódó, parázsló szemével megigéz minden férfit. Hiába kéri a püspököt, hogy vessék máglyára, a papot is elbűvöli szépsége, és három lovag kíséretében kolostorba küldi. Útközben Loreley még egy pillantást akar vetni a Rajna fölé magasodó várra, ahol kedvese lakott. Magas sziklára mászik, és mert úgy látja, a vízen szerelme hajója közeledik, túlságosan előrehajol, és a folyóba zuhan. A három lovag követi a sziklára, de a csúszos falon nem tudnak visszamászni, és ők is ott pusztulnak. Kövön ülve fésülködő hableányként tér vissza, éneke megzavarja a tapasztalatlan hajósokat, nem veszik észre a felszín alatt megbúvó, éles sziklákat és az erős áramlatban a vízbe fúlnak. Mi tagadás, jól tartja magát - az elmúlt pár száz évben szőkesége nem fakult, és a szeme ma is olyan különösen izzik. Ha most elmondanám neki, hogy az erős áramlás és egy azóta már eltűnt kis vízesés hangját a szikla verte vissza, és a felerősített hangot hihették a helybeliek sellőéneknek, hogy a lureln és ley szavakból álló neve is azt jelenti: ?mormoló szikla?, biztos nem áll szóba velem. Tartom hát a szám, és némán, de együttérzően bólogatok.

- Régi folyó ez, úgy húszmillió éves. Az idők során számos kisebb folyót magával ragadott, egyre terebélyesebbé vált, míg mintegy hétezer évvel ezelőtt a mostani medrébe költözött. A neander-völgyi a maga idejében még rinocéroszra és gyapjas mamutra vadászott a partján, a cro-magnoni már állatokat tartott, a kelta és germán törzseket pedig a folyó alsó szakasza választotta el egymástól. A rómaiak nyolc légiót állomásoztattak a Rajna mentén, mert a folyót a civilizációt védő határnak látták, ami elválasztja őket a vad germánoktól és az erdőben élő mitikus szörnyektől. Attól tartok, én is megrémítettem volna őket, de persze mindez még a születésem előtt történt - kacarászik, és nevetésének hangjai, mint a buborékok, a víz tetején lebegnek, míg el nem tűnnek a szemem elől.

- Később hivatalosan is határfolyó lett, Franciaország és Németország között, és vize a századok során rengeteg vérrel keveredett. Egy sváb kereskedő, Max Schneckenburger verset is írt a folyó védelméről, és amikor a porosz-francia háború után megalakult a Német Birodalom, a megzenésített vers a németek nemzeti dala lett - és már dúdolja is: lieb? Vaterland, magst ruhig sein, fest steht und treu die Wacht, die Wacht am Rhein?, én meg továbbra is csak bólogatok, hogy ez hozzánk is eljutott: a német katonák még az első világháborúban is ezt énekelték, a magyarok meg eltanulták tőlük, hogy drága hazánk, légy nyugodt, erős és hű a Rajna őrsége?

- Oly sok mindent őriz ez a folyó - mélázik, és beszéd közben hosszú, szőke fürtjeit tekergeti, hogy végül egészen összecsomósodnak. - Emlékszem, amikor Woglinde, Wellgunde és Flosshilde rémülten menekült hozzám, mert Alberich, a törpe nibelung elragadta a felügyeletükre bízott kincset. Végül persze visszaszerezték, de kínos ügy volt, én ilyesmibe nem ártom magam - rázza a fejét, és most észreveszi a gubancokat. A vízből aranyfésűt emel ki, és lassan húzogatja a hajszálak között. - Nem mondom, Siegfriedet én is sajnáltam, de olyan érthetetlen volt. A kincsnek a víz alatt a helye, hadd nyugodjon. Mindannyiunkra ráfér egy kis nyugalom, akkora itt a felfordulás. A versailles-i békeegyezményben például az állt, hogy a Rajna-vidék 1935-ig a szövetségesek kezében marad, azután demilitarizálják, és német haderő nem teheti be oda a lábát. Nem is tették: Hitler katonái egy hétvégén biciklin érkeztek, és visszafoglalták a területet. Mire az angol kormány hétfőn összeült, már kényelmesebb volt elfogadni a kész helyzetet. Aztán kitört a második világháború, és a környéken rengeteg amerikai, angol és kanadai esett el, a németekről nem is beszélve. Itt ültem akkor is, de az énekemet elnyomták a bombázórepülők, a fésűm pedig elsodródott az egyik víz alatti egységgel; évekig kerestem, végül egy lelkiismeretes lazac hozta vissza, szegény, alig bírta el - mosolyog.

- A lazacokra akkoriban nehéz idők jártak, pedig 1885-ben egy nemzetközi egyezményben a folyó menti országok megállapodtak a védelmükről. Aztán erről valahogy megfeledkeztek, csatornákat és gátakat építettek, meg rengeteg gyárat, amikből ömlik a szenny. Mire az emberek észbe kaptak, a halak sorra kipusztultak, a víz ihatatlanná vált. Hatalmas összegeket költöttek a megtisztítására, de 1986-ben egy Bázelhez közeli vegyipari telepen tűz ütött ki. Az oltáshoz használt, mintegy harminc tonna vegyszerrel keveredett víz a folyóba került, a környéken fojtogató szag terjengett, a hajam pedig megzöldült, mintha moszat borítaná - és megborzong a hideg vízben. - Akkora volt a felháborodás, hogy szigorú rendszabályokat kellett bevezetniük, és több mint egymillió fiatal lazacot telepítettek a folyóba. Problémás hal: csak ott ívik, ahol született, és ha a gátak miatt nem tud visszajutni a megfelelő helyre, újra kihal. De azért egyre többen vannak, és mostanában kevesebb mocsok kerül a vízbe. A hajam is kiszőkült  - büszkélkedik. - Csak ezek a mai hajómotorok? olyan hangosak, hogy hiába énekelek torkomszakadtából, a kutya se hallja? arról nem is beszélve, milyen nehéz üvöltve elbájolni valakit - morog elégedetlenül, majd visszacsúsztatja az aranyfésűt a vízbe, int, és utána ugrik. A haja egy pillanatra még szétterül a víz felszínén, mintha a nap csillana meg, aztán eltűnik az is.

 

Megváltoztunk. Az is, ki jár hajón.

A Rajna keskeny gátak közt folyik.

Ma senki sem borul a vízbe, mert

Egy szőke nő folyton fésülködik.

 

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2007 / 9   »   VÍZÖNTŐ - A Rajna
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911