Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2007 / 8   //    «    19  
BELSŐ RUHATÁR
Lugosi Lou
Tavi rák
novella 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 A tavi rák csúnya és ügyetlen állat. Nem is igen írnak róla. Még a természetrajongók sem említik. Nyilván szégyellik, hogy van ilyen, hogy egy lény szürkésbarna, bumfordi testével az iszapban vánszorog. Rontja a környezetet. 

   Marica az állatvilágot bemutató tudományos könyvben látta, és fájdalmas vágya támadt az igazi találkozásra. Értette, hogy a Tudomány mindent átölel, mindent, ami csúszik, mászik, röpül; minden mozgó és mozdulatlan a birodalmába tartozik. Elkapta, kisajátította a tavi rákot is. Betette a kincstárába, és beírta a leltárába: Tavi rák, 87. oldal. Lefényképezték. Így kellett lennie. A tavi rák nem futott el. Nem tud se szaladni, se úszni. Mégis mivel áldotta meg a Jóisten? Nem látszik rajta semmiféle áldás, pedig egy pici, egy egészen kicsi áldás mindenkinek járna - jog szerint. De a tavi rákkal kapcsolatban senki se emlegessen jogot vagy igazságot!

   Marica közel hajolt a tavi rák fényképéhez, és sírt. Mindez könyvesboltban történt, méghozzá olyan üzletben, ahol olvasgatni lehet, és az olvasáshoz egy pohárka bort is adnak. 

    Az üzletvezető először azt hitte, megártott a bor. Talán nem reggelizett. Később sutyorogva latolgatták, milyen tragikus könyv került a kezébe. Megesik, hogy valaki belefeledkezik az olvasmányába. - De hiszen képeskönyv van nála! - nevetett egy kövérkés elárusítónő.

   A könyv nyilakkal jelölt fotográfián mutatta be, hogyan kell két ujj közé fogni az állat törzsét, hogy ne tudjon védekezni. Nyugodtan, előre megfontoltan, hideg fejjel magyarázták a bánásmódot. És fölényes ismeretekkel cselekedtek is. Elviselhetetlen kiszámítottsággal.

    Egyszer látta, ahogy a rák a levegőben vagdalkozott két életlen ollójával. A Semmivel verekedett. A veresegyházi tónál voltak, ő, anya, apa, az öccse, a szomszéd Karcsika, Karcsi anyukája, apukája - összesen hét személy. Könnyű volt gyűjteni a végtelenül lassú tavi rákokat. A gyerekek döbbenten nézték, ahogy gyűltek-gyűltek az edényben, és kétségbeesetten tépték, gázolták egymást, hogy alulról felülre kerüljenek, de se ugrani, se röpülni nem tudtak. Mégis mit tud a tavi rák? Azt mondják, minden állat legalább egyvalamit tud.

    Amikor a lobogó vízbe dobálták a tavi rákokat Karcsiék konyhájában, a fiúk már nem voltak ott. Csak a szép, magas, fehér maslis Katica néni, Karcsi bácsi, és anya meg apa olyan fiatalon, hogy alig lehetett azonosítani őket. Összesen négy személy. Marica egy összetákolt padon állt, és üvöltött. A földön belek rángatóztak, nem lehetett lelépni a padról.

    A tavi rák nem tudott semmit, de megtanította Maricának, mi az iszonyat. Addig Veresegyházból csak az akácerdőt ismerte, a friss mézet, amit a szerzetesek hoztak Szadáról, és a homokozót a fehér homokkal. Ezekkel többé nem kezdhetett semmit.

    Apa különben mindennap hivatalba ment, anya énekkarban énekelt. Éppen tegnap mesélte, hogy a helyi plébános szerint az Úr körül mindig éneklő szeráfok kórusa áll. Anya szeretne bejutni - a karba. A tavi rákokat elfelejtették. De Marica arra gondol, hogy ha ez megtörténhetett, bármi más szörnyűség megeshet. Nincs is kedve a Földön járni - bármikor tele lehet rángatózó belekkel. De hát mindenki a földön jár. Hová léphetne különben?

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2007 / 8   »   Tavi rák
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911