Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2007 / 7   //    «    29    » 
VAN FOGALMAD? - Lélek
Kállay G. Katalin
Lélekismeret - lelkiismeret
jegyzet 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


Mi a különbség lelkiismeret és lélekismeret között? A két összetett szó közötti hasonlóság szinte kínálja a kérdést. Az elemek azonosak (lélek - ismeret), mégsem mindegy, melyikkel érez elemi azonosságot az emberi öntudat. Mindkét előadás rámutatott, hogy a lélek fogalma kimeríthetetlen, vagyis a szó olyasmit jelöl, amit nem lehet tökéletesen átlátni, megismerni. A tudat viszont nem szívesen azonosul az ismeretlennel, jobban szeretnénk az ismeret felől közelíteni a lelket, mint a lélek felől az ismeretet.

    Itt válik fontossá a két szóösszetétel közötti grammatikai különbség: a lelkiismeretnek a lélek az alanya, a lélekismeretnek a lélek a tárgya. A lélekismeret során az ember törekszik arra, hogy megismerje a lelket (akár a sajátját, akár az általános fogalmat). Számunkra ez a sokkal biztonságosabb terület, hiszen itt urai lehetünk a helyzetnek, a kimeríthetetlen lelket mint vizsgálatunk tárgyát szívesen szemléljük; rajtunk múlik, "meddig megyünk", a vizsgálódást, az ismerkedést tetszés szerint bármikor abba lehet hagyni. Az ember mint aktív alany, mint "ágens" a saját lelkéhez is képes külső szemlélőként viszonyulni, s ahogy elbizonytalanodik, véget vethet a veszélyesnek tűnő vállalkozásnak, és kimondhatja a Kállay Géza által idézett Hérakleitosszal: "A lélek határaira jártadban nem találsz".

    A lelkiismeret esetében azonban a lélek (akár a sajátunk, akár az általános fogalom) az alanya annak az ismeretnek, aminek az ember a tárgya. Ez a helyzet jóval félelmetesebb, itt az ember passzív: a lelkiismeret munkája során az emberi cselekvést felváltja a történés. Akár tetszik, akár nem, kiszolgáltatottak vagyunk, kitéve olyan lélek-mozgásoknak, amiket nem irányíthatunk, amelyek kezdete és vége nem (csak) rajtunk múlik. Ráadásul, mivel nem tudhatjuk, milyen mélyre hatol, "meddig megy" ez a vizsgálat, úgy érezzük, a lélek sokkal jobban ismer minket, mint mi őt. Ebben az állapotban az ember sebezhető, és a helyzet egyáltalán nem kellemes: a lelkiismeret nem simogat, hanem furdal.

    Úgy tűnik, sem az aktivitás, sem a teljes passzivitás nem visz igazán közel a lélekhez: az aktív lélekismereti vizsgálódás során a lélek tárggyá, azaz élettelenné válhat, a lelkiismeretnek passzívan kiszolgáltatott ember pedig "passiót" él meg, vagyis szenvedést. De hogyan lehetne mégis a passióból passzió, hogyan élhetnénk meg a puszta szenvedés helyett valamiféle tartalmas és élvezhető viszonyt, valami élő, bennünket a lélekhez kötő szenvedélyt? Mondhatnám megint Hérakleitosszal: ha megtalálnánk a passzivitás és aktivitás közötti "mélységes arányt" - illetve mondhatom Kállay Gézával: kötődésünkhöz talán a kötőmód felismerése és elismerése a legnagyobb grammatikai segítség. Ahhoz kell az aktvitás, hogy kimondhassam: "come what may", "jöjjön, aminek jönnie kell", vagyis felkészüljek arra a passzivitásra, amellyel befogadhatom a lélektől érkező (kellemes vagy kellemetlen) meglepetést, így válik a kötőmód egyben teremtő móddá, így lehetséges, hogy a judeo-keresztény hagyományban a "Legyen világosság!" beszédmódjának emberi nyelven leginkább ez felel meg: "Legyen meg a Te akaratod". A két "legyen" az azonos alakon keresztül, kötőmódban kapcsolódik egymáshoz, és ez a kapcsolat "lélek"-ről és "ismeret"-ről, a két szó lehetséges összetételeiről és viszonyáról is sok mindent megmutat. És kifejezhetjük-e az öszszetett szavakat kötőmódú mondatokkal? "Ismertessék a lélek"? "Lelkesedjen az ismeret"? Számomra mindkettő egyszerre kérdés és kívánság.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2007 / 7   »   Lélekismeret - lelkiismeret
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911