Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2007 / 5   //    «    25  
BELSŐ RUHATÁR
Kámán Balázs
Térfigyelô
novella 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 A magas, kovácsoltvas kerítéssel övezett parkot uniós pénzből, tervezőtársaságokat versenyeztetve újították fel, s végül csakugyan szép lett, gyorsan növekvő fákkal-bokrokkal, tavasztól őszig működő szökőkúttal, a kutyasétáltatásra kijelölt, elkülönített sávval; gyermekpszichológus és sportoló ellenőrizte a játékszereket, volt tiszta illemhely, felállították az egykori tulajdonos főnemes és a híres költő mellszobrát, a főkapunál márvány emléktáblával emlékeztek a kert több száz éves történetéről - de gondoskodtak állítható támlájú padokról és akadálymentesített járdáról is, hogy a legkülönbözőbb szakterületű delegációk elismerhessék a városfejlesztési teljesítményt. Annak idején az önkormányzati közgyűlésben, akárcsak az illetékes tárcáknál, mindenki egyetértett abban, hogy a parkfelújításnál nem szabad fukarkodni, még mérlegelni sem: lehetne-e olcsóbban-egyszerűbben, s hogy bár nagy erővel mielőbb meg kell indítani a munkát, elegendő időt kell adni a kivitelezésre - a tavasz végi átadáson gyerekek és nyugdíjasok látványosan, közös műsor keretében vették birtokba a kertet, az avatási ünnepség - ahogy egy tudósító jellemezte - nyájas hangulatú volt, noha a hír, hogy éjjel-nappal térfigyelő kamerák pásztázzák az egész területet, nem keltett egyértelmű örömöt. Mintha nem a célul tűzött biztonságérzést, hanem épp ellenkezőleg, a rendőri intézkedéseket mindig is kísérő feszélyezettséget és életidegenséget erősítette volna. Még a totyogó kisgyerekek mamái is illedelmesebb totyogást vártak csemetéjüktől. A napközis tanárok itt eltökéltebben, alattvalói buzgalmukban megerősítve tiltották a hangoskodást-lökdösődést - "vedd észre, fiam, hogy látnak!... mindent látnak!... fogd már föl: nem zavarjuk mások pihenését!... értve vagyok?!" -; a folyamatos megfigyelés-ellenőrzés persze mégiscsak elriasztotta a szotyola-köpködőket és az üres sörösüveg-halmozókat, el a kurjongatókat és a hajléktalanokat, a sliccnyitogatókat és a piti drogárusokat, legalábbis annyira, mint egy templom, de csodák-csodája, nemigen vonzotta a józan polgárokat - még késő délelőttönként is maradt üres pad, használatlan hinta, mászóka. 

    A szemüveges, vékonyka, nagyon sápadt öregasszony is nap nap után szabadon találta törzshelyét - törzshelynek érezhette azt a padot, amelyet déltájban félig árnyékolt a messziről hozott, ide ültetett öreg hársfa, így derült időben néhány perces napozással próbálkozhatott, aztán arrébb csúszott - árnyékban még fehérebb, szinte folyékonyan fehér volt az arca. Ritkás ősz haja, vértelen szája, keret nélküli szemüvege - semmi sem volt rajta, amin a tekintet megakad, semmi erősebb rajzolatú vagy keményebb vonás; mindig fehér blúzt, kézzel kötött fehér vagy krémszínű kardigánt viselt, szelesebb időben fehér gyapjúkendővel kötötte be a fejét, és a hangja is vékonyan permetezett. Nem volt tolakodó, fecsegő sem, de akit lehetett, megszólított: kismamákat és öregembereket, szívesen mesélt messze országba települt lányáról, unokájáról, csak fényképen látott dédunokájáról, a férje évekig tartó, gyógyíthatatlan betegségéről és haláláról, özvegy sógornőjéről, akivel osztozhat minden gondjában - és figyelmesen hallgatta mások történeteit. Bólogatott és tanácsot adott, könnyen és kellemesen megfogadhatót. A gyerekek csinos pofiját, szép szemét, aranyos gügyögését dicsérte, meg a ruhácskájukat, az ötletes babakocsikat, a parkban készülő kézimunkákat, a világ megannyi hasznos, jól kitalált, ügyesen kivitelezett eszközét - dicsérte a kertészeket és együttérzéssel szólt a tolószékesekről meg a magányos, nyűtt farmerben terpeszkedő, a fülükbe dörömbölő zenére rángatózó kamaszokról. Sok látogató köszöntötte jó ismerősként, és ő is gyakran felderült, ha az előző napi vagy egy héttel korábbi beszélgetőtárs közeledett a vörös sóderos úton. De senkinek se mutatkozott be, utóbb még azt sem tudta senki, hogy Klári vagy Márti vagy Ida néni - talán ez, talán az, "nem, igazán nem tudom? felötlött bennem, hogy egyszer Klárit mondott? de nem? nem vagyok biztos?", arról meg végképp sejtelme sem volt a rendszeresen ide járóknak, hogy hol lakik. "Hát nem itt a közelben? messziről? jó messziről jött? és szinte mindennap láthattuk? az ember, ugye, nem kérdezősködik, hol a lakása? a mai világban ilyesmit nem lehet kérdezni? nem volt nála soha táska? mondjuk, lehetett nagy zseb a szoknyáján, abba elfért a kulcsa? mit hurcolt volna magával?... bérlet már nem kell ebben a korban? igazolványt nem is szoktak maguknál tartani? talán kis aprópénz?..."

    Mert egy este a térfigyelő kamera mutatta, hogy hunyt szemmel, nyitott szájjal ül a megdöntött támlájú padon. Halott volt. Napokig civilruhás nyomozók mutogatták fényképét a környék házmestereinek, a közös képviselőknek, s a parkbelieknek is - eleve nyugodtabbnak ítélt anyukákat és korosabb embereket szólítottak meg, kérve, hogy ne keltsenek senkiben rossz érzést, ne szörnyülködjenek, ne fejezzék ki megdöbbenésüket hangosan - ne, ne zavarja meg senki a park nyugalmát.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2007 / 5   »   Térfigyelô
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911