Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2007 / 4   //    «    20    » 
VÍZÖNTŐ
Horgas Judit & René Margit
VÍZÖNTŐ - A Loire
novella 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
  

Itt születtünk a völgyben s völgy felett,

ahol kanyarjait szőke Loire-unk rójja.

E homokos folyó, dicsőségünk folyója

egyet kíván csupán: csókdosni köpenyed?

 

A Cévennes fennsík észak-keleti részétől az Atlanti-óceánig futó, több mint ezer kilométer hosszú Loire Európa utolsó szabad folyama: megy, amerre neki tetszik, és hol csendes, hol vad rohanását csak egy-két kisebb gát zabolázza - büszkélkedik La Belle au Bois Dormant, vagy ahogy mi ismerjük, Csipkerózsika, és az érdeklődőket Usse kastélyánál a vízparthoz kíséri, hogy szakszerű idegenvezetéssel egészítse ki a konyhapénzt. Charles Perrault, aki a 17. század végén állítólag a meseszép kastély és az épület mögött elterülő hatalmas erdő hatása alatt írta a száz évig alvó királylány meséjét, nem sejthette, hogy története a 21. században gazdag japán jegyespárok kedvelt esküvői helyszínévé változtatja Usse-t, és a Loire partján sétálgató násznép szívesen hallgatja majd a folyó történetét, bár az álomszép idegenvezető olykor apró kézfejével leplezi az ásítást.

1418-ban egy májusi éjszakán a burgundiak Párizs városában pusztítottak. VI. Károly egyik hűséges alattvalója a  tizenöt éves trónörököst lovagi kísérettel Chinon kastélyába kísérte, hogy megóvja a fővárosban tomboló veszélytől. A dauphin, aki később VII. Károly néven lépett trónra, ideális menedéket talált a folyó partján, s csak Jeanne d?Arc tudta előrángatni az aprócska, sötét szobákból, ahová vallásos áhítatában és kínos pénztelenségében visszahúzódott. Őt utánozva a francia királyok udvartartása és a körülöttük lebzselő művészek hada egy teljes évszázadra a Loire mellett épülő, vagy a korábban emelt, de javításra, nagyobbításra szoruló kastélyokba költözött. A Madridból visszatérő I. Ferenc vetett véget a politikai és szerelmi cselszövések hálójában folytatott hihetetlen fényűzésnek, amikor 1528-ban udvartartásával együtt Párizsba költözött. A kastélyok lassan kiürültek, ahogy a főnemesek követték uralkodójukat, a pompa megfakult, a környék csipkefinom álomba merült, s csak a folyó hömpölygött tovább, mintha mi sem történt volna.

Pedig sok minden történt - sóhajtozik Csipkerózsika -, és nemcsak az én történe-temben, ami korántsem ér véget a királyfi csókjával és a boldog mennyegzővel, mint a Grimm testvérek verziójában, hanem hátborzongatóan komor fordulatot vesz, és csak évekkel később éri el a megnyugtató befejezést. A véres francia történelem úgy sodort végig a Loire partján, mint a gyakran áradó folyó zavaros habjai, és a felszínre bukkanó, ideig-óráig uralkodó, majd újra elsüllyedő szörnyűségek bemocskoltak mindent, amihez értek. Ilyen volt a noyades, amit Jean-Baptiste Carrier, a Forradalmi Bizottság által 1793-ban Nantes-ba küldött ügyvéd szervezett, hogy a feltételezett királypárti érzelmeket megfojtsa - lehetőleg minél több emberrel együtt. A noyades-ra, amit Carrier tréfálkozva fürdőmulatságnak nevezett, azért volt szükség, mert a hóhér fizikai teljesítőképessége végére érkezett, és a kivégzőosztagok is túl lassan dolgoztak. Az első kísérlet alkalmával kilencven öreg papot egy kisebb uszályra tereltek, majd a Loire közepén elsülylyesztettek. A módszer kiválóan működött: egyre nagyobb embertömegeket gyűjtöttek össze, asszonyokat és gyerekeket, akik azt hitték, kitoloncolás vár rájuk. A függőleges deportálásnak is nevezett kivégzést a tébolyult Carrier idővel ínyencként színesítette: a "köztársasági esküvő"-nek becézett látványosságokon meztelenre vetkőztetett apácákat és papokat kötöztetett össze párosával, és úgy dobatta őket a vízbe - borzong Csipkerózsika, és elmélázva mérlegeli, vajon az ő emberevő anyósa túltett-e gonoszságban a forradalmi terror nantes-i rémén.

Nem csoda, hogy a beaugency-i polgárok már az ördögtől sem féltek, és amikor ajánlatot tett, hogy egyetlen éjszaka alatt gyönyörű hidat ver a Loire felett, és csupán az első átkelő lelkét kéri cserébe, belementek az üzletbe. A híd elkészült, a ravasz beaugency-iek pedig elsőként egy jól megtermett macskát hajítottak a hídra: a kárvallott ördög kénytelen volt az állat lelkével távozni.

A Loire-hoz persze nem csak ezek a szörnyűségek kötődnek - siet megnyugtatni felhős arcú hallgatóságát. - A savariai születésű Szent Márton, Franciaország védőszentje, Tours püspökeként is a folyó tufa-meredélyébe vájt barlangban, fából rakott cellájában élt. A part menti barlangok a közelmúltban ismét divatba jöttek: először csak bortároló pincéknek, vendéglőknek használták az üregeket, de ma már rákaptak a gazdagok is, s a hűs barlangokat nyári luxuslakásnak rendezik be. A luxust fokozza, hogy a Loire az első folyó, amit az UNESCO a világörökség részének ismert el. A folyóban és a part mentén élő, rendkívül gazdag növény- és állatvilág több száz faja védett, a további gátak építését elsősorban azért akadályozták meg, hogy az atlanti lazac békésen elérhesse a területet, ahová hagyományosan ikráit rakja. A több százezer ember vízigényét kielégítő folyó és környéke tisztaságát szigorúan óvják, és a gondozott környezet meg a bicikliút-hálózat rengeteg turistát vonz - teszi hozzá, hogy mintegy mellékesen megdicsérje közönsége helyes választását. Aztán ujja közé csippentett, magasra emelt szoknyáját óvatosan suhogtatva visszaterelgeti a part mentén álldogálókat a csúcsos tornyú, kőcsipkés épülethez, és a turisták lelkiismertesen végigjárják a kastélyok túldíszített termeit, a manikűrollóval csipegetett kerteket, fagylaltot és ízléses szuveníreket vásárolnak, és lassan sodródó csónakokban eveznek a hol zöld, hol kék, hol szürkés színű folyón.

 

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2007 / 4   »   VÍZÖNTŐ - A Loire
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911