Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2007 / 2   //    «    16    » 
Kámán Balázs
Farsang
próza 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


Pestről jött Budára metróval. A Batthyány térig az üléssor szélén ült, és anynyira előrehajolt, hogy az arcából semmi sem látszott. Varkocsba fogott, zselézett, fekete haját, a világossárga-narancsszín-kockás, felfújtnak tűnő dzsekiből kinyúló nyakszirtjét nézve nem lehetett eldönteni: fiú vagy lány. Bumfordi sportcipőt viselt - legfeljebb negyvenes méretűt - és farmernadrágot. Többen álltak, kapaszkodtak a két üléssor között; az előrehajlóhoz legközelebb egy középkorú nő a kamaszlányával, de akkora távolságot tartottak - erőszakoltak ki maguknak -, hogy ha a láthatatlan arcú előrebucskázna, ne essen rájuk. Nézték, de meg nem érintették volna. A közvetlenül mellette ülő öregember mereven, hályogos szemmel a semmibe bámult, az asszony és a lány tekintetét is kerülte - azok se keresték az övét, mert akkor, ott senki, egy leadott-felfogott fintor erejéig sem vett tudomást senkiről. A Duna alatt száguldott a metrószerelvény, két állomás között a legrövidebb szakasz - összenézni se érdemes.

    Az előregörnyedő két tenyerébe temette az arcát, nem olyan volt, mint aki fáradtan, másnaposan, részegen vagy belőve alszik. Ebben a testhelyzetben - semmi ernyedtség, inkább nagyon is görcsös - nem lehetett aludni; elképzelhető, sőt várható volt, hogy öklendezni kezd, és mindjárt hányni fog, hogy rángatózva, izzadva, könnyel-takonnyal együtt kiadja gyomra tartalmát. Oda zúdítja a szerelvény padlójára - ilyenkor mi van? megtörtént-e efféle? és ha igen, felháborodottan, dohogva kerülgették az utasok egész nap a mocskot?, vagy kivonták a kocsit a forgalomból - lehet azt? - és megtisztították, fertőtlenítették?

    Nem vonaglott, nem öklendezett, nem hányt. Mozdulatlanul tartotta magát, míg az ajtók záródtak, és a szerelvény önmagát megrántva nekilódult - el, ki a Batthyány téri megállóból. Akkor hirtelen, vadul felállt. Fiú volt. Alacsony homlokú, erős arccsontú, dülledt szemű fiú. Egyet kellett csak lépnie, hogy szemközt legyen az üveges ajtóval. Bárki láthatta a közelében, amit ő látott: a sötét alagútban rohanó kocsi üvegén - háttérben az állók és ülők, a szemközti fal hirdetései, a lámpák és fogantyúk tárgyilagosan, pontosan - tükröződött az alacsony homlok, a zselével is lesimított, összefogott haj, a dülledt szem, és a csontos arcon, mintha még csurogna, fehér festékcsík. Eldönthetetlen volt, milyen érzelmekkel nézte magát: elégedetten vagy undorodva, viccesnek találta-e a képet, kellően kihívónak vagy semmilyennek. Picit közelebb dőlt az üveghez, megszívta a száját, és odaköpte a rágógumiját. A tükör-arc orrára. Az arca közepébe. És akkor felnyihogott, egy nyögésnyi volt az egész. Mégiscsak büszkeségféle. Ő is, a többiek is nézték aztán a rózsaszínű ragacsot, el egészen a Moszkva térig. Ott kiszállt.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2007 / 2   »   Farsang
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911