Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2007 / 1   //    «    6    » 
VÍZÖNTŐ
Horgas Judit & René Margit
VÍZÖNTŐ - A Duna
novella 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
  

S halk mormolással kezdte

a mesét a vén Duna?

 

Két-három millió évvel ezelőtt, a pliocénban a Nyugati-Alpokból lecsorranó vizek feltöltötték a Bajor-medencét, majd tétlenül körülnéztek, merre tovább. Sokáig nem tanakodhattak, mert társaik már szorosan a nyomukban jártak, tolakodtak, tülekedtek, el innen, csak utánam, kiáltotta az egyik, és a cseppek fegyelmezetten követték, zúgó folyammá formálódtak, és nekiindultak, hogy új területeket hódítsanak meg. Az útjukba kerülő medencéket feltöltötték, a hegységek vizeit magukhoz ölelték, alföldeket simítottak és dombokat emeltek, amerre jártak. Úgy 12 ezer évvel ezelőtt igen elfáradtak, megpihentek hát kissé, s azóta jobbára csak a megszokott utat róják. Hiába érkeznek az újabb és újabb társak, a mederből kimozdulni amúgy is bajos volna - csupa beton és vas. Csak néha-néha, a részegítő tavaszi olvadás ad elég ifjonti erőt egy-egy alaposabb nyújtózkodásra - sóhajt bánatosan a vén Duna, és továbbterelgeti mellékfolyamait, akik az esti mese idejére hozzásimultak. Az Inn, a Morva, az Ipoly, a Sió, a Temes, a Dráva, az Olt, az Iszker, a Prut és a többiek sorra hozzáhajolnak, és ő mindegyiküknek elsusogja születésének történetét

és mindazt, amit azóta látott. A folyók aztán továbbrohannak, az Inn a Zillernek, az Ipoly a Kemence-pataknak, a Dráva a Gurknak adja tovább a mesét, meghallgatja a békalencse és a mocsártölgy, a dévérkeszeg és a bíbic, a dankasirály pedig elhozza a városba, a rakparti korlátokon üldögélő, kotnyeles galamboknak, akik tudvalevőleg mindenkivel szoros kapcsolatban állnak, és a pletykálkodás mellett néha egy-egy igaz történetet is  elmondanak, ha valaki hajlandó figyelni rájuk.

Most például azokról a görögökről csivitelnek, akik a maguk idejében Isztrosznak nevezték a folyót, és városokat építettek a partjára. Őket követték a trákok, majd a rómaiak, a gótok, a rabló hunok, longobárdok, bolgárok és avarok, akik egy-egy szakaszán hosszabb-rövidebb ideig tanyáztak, ittak vizéből, ették halait, vadásztak a nádasaiban rejtőző állatokra és kifosztották a partmenti településeket. Azt a sok-sok vért a folyó mind magába nyelte, tisztára mosott kést és sebet, edényt, ruhát, az elejtett vad húsát, akkor még könnyedén magával sodorta a történelem minden szennyét anélkül, hogy végleg elmocskolódott volna. Az egy későbbi történet.

A magyarok a népvándorlás utolsó hullámával érkeztek a Dunához, mikor előreküldött hírvivőjük, Kusid a fekete föld göröngyei és a perjefűcsomó mellett egy kulacsnyi folyóvízzel bizonyította, hogy érdemes letelepedniük. Az aranyos nyergű, ezüst kötőfékű fehér arabs paripát is a folyónál itatták, mielőtt a morva fejedelemnek ajándékozták, hogy a lovon az ország földjét, a nyergen a füvét, a kötőféken a vizét megvegyék; és a Duna nyelte magába a vesztes csatából menekülő morva nagyurat. A galambok most lustán a vízbe merednek, mintha a fuldokló utolsó karcsapásainak nyomát keresnék, aztán felcsippentenek pár morzsát, amit a vízparton sétáló japán turisták ejtettek el.

Micsoda népek jártak erre! A keresztes hadjáratok ugyan elkerülték a magyarországi szakaszt, de a Fuggerek Erdélyből induló aranyszállítmányai meg az egyre nyüzsgőbb városi élet ide vonzotta a kalandorokat, a zsoldosokat, a tudósokat és a szélhámosokat; a törökök meg elindultak felfelé a folyón, és sorra hódították a part menti városokat: Szendrőt, Nándorfehérvárt, Budát, míg végül Bécset is megtámadták. A szárazföldi harcok átterjedtek a vízre, Nándorfehérvár első ostrománál a török szultán a folyóra állított hajózárral védekezett, de a magyar dereglyéken harcolók szétszaggatták és felégették a vasláncokkal összekapcsolt hajókat, és a dunai halak még sokáig lakmároztak a vízben úszó keresztény és oszmán hullákból.

Ahogy telt az idő, és a törökök mind hátrább és hátrább szorultak, a folyó hátán hullák helyett hajók indultak el, bőgőshajók és burcsellák, gabonaszállító fahajók, melyeket 20-28 pár lóval vontattak a vízfolyással szemben, majd feltűnt Carolina, az első, 24 lóerős gőzhajó, nemsokára megalakult a Császári és Királyi Első Szabadalmazott Duna Gőzhajózási Társaság és megindultak a menetrendszerinti járatok. Széchenyi Londonban kotróhajót vásárolt, amellyel mindenütt hajózhatóvá mélyítették a folyómedert, s a gép összeszerelésével és üzemeltetésével egy fiatal mérnököt, Clark Ádámot bízta meg. Az összeszabdalt, kirobbantott mederben a Duna békésen hordozta hátán az egyre nagyobb, erősebb és gyorsabb hajókat, aztán egy márciusi napon az első tavaszi napsugár felidézte hajdanvolt ifjúságát, a pliocénkori vad barangolást, és a folyó új útra indult. Két héten át  tombolt, magával ragadott 153 embert és közel háromezer házat, míg végül visszahúzódott ágyába és kifújta magát.

A galambok rosszallóan pislognak, de a dankasirályok csak nevetnek, ahogy a közömbösen hömpölygő folyó felett köröznek. Mit neki ember és ház, hajó és szállítmány? Folyik csak, hol csendesen, hol haragosan; s bár a megszabályozott, magas falakkal, gátakkal tarkított mederben sem mindig kiszámítható, a két partján zajló eseményekhez képest maga az állandóság és a nyugalom. Forradalmak és világháborúk söpörnek át fölötte, lebombázott hidak és agyonlőtt testek maradványait szállítja, aztán olaj- és vegyszerfoltokat nyel magába, fuldoklik az újabb gát betontömbjei között, a vize ihatatlan, a hala ehetetlen, a fürdőzők undorodva hátrálnak piszkosfehéren habzó hullámaiból, de a Duna győzi s adja még. Ki tudja, meddig.

 

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2007 / 1   »   VÍZÖNTŐ - A Duna
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911