Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2006 / 11   //    «    29  
BELSŐ RUHATÁR
Centauri
Ellenéden az ellenfényben
próza 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 Nincs olyan flagelláns, akit meg ne kísértene a hatalom- és birtokvágy. Felakasztja a hétágú korbácsot, otthagyja az önvizsgálat kínos óráit, a külvilág "beható" és dühítő vizsgálatát, belehunyorít a nagyvilágba, és váratlanul arra gondol: bár volna mindez az enyém! Lebegjen fölötte tizennyolc karátos glória, röpködjenek gubója körül irizáló fajanszlányok, időnként mégis határokat jelöl ki a világban, ahogy kutya vizel a lámpavasra. Mondjon le mindenről - lemondását is birtokolja. 

    Ez a vágy kőkori és méregerős. Olthatatlan és pokoli. Tán ezért vettem erdőt is - hogy engedjek neki. De legyen birtokom, hatalmam bármekkora, ez a vágy nem tágít! Minden folyónak, tónak túloldala van; minden parttal szemben van egy másik; minden domíniumnak szomszédja a másik majorátus. Kutam alatt a szittyakincs, lignitmező, mangángumó, minden szelén és szutyok az államé. Fölöttem az ég légifolyosó, s az Elíziumot kondenzcsíkok osztják parcellákra. Köröttem a lég rezgése frekvencia-kollekció. Könnyen belátható: egész létemet jelzálog, szorgalmi-, haszonélvezeti és bányajog terheli. 

    Bármit teszek, abból valaki hasznot húz. Így hát abba a hatalomba és birtoklásba jutni, amire az állati ember vágyik, lehetetlen. Ahhoz bizony csoda kell. Megdöbbentem, mikor ez mégis bekövetkezett. Ki hinné, hogy a világ sarkán hegyszorost kótyavetyélnek! Nézzétek a bagóért vásárolt hágót! Az égbe lógó gránit-tiarákat. Óceánból kandikáló, mérföld magas kőtojásom! Ez már az enyém! Tulajdonom. Akkora, hogy bejárni is bajos. Lehet, a Holdon jártunk már, de hogy itt ember lépést sem tett soha, azt garantálom! Én vagyok az első. Aki korlátlan tulajdonjogát és hatalomvágyát végre itt érvényesítheti, s e tájnak völgyről-völgyre, kőről-kőre neveket ad. Ez az én kopár, Éva nélküli Édenem - ezen az Istentől elhagyott helyen.

    A Wolfskin Bay (Farkasbőr-öböl) köveinek lelke van. Minden gyűrődés, hasadék, szoros, lejtő és omlás kódolt üzenet. 

    Hozzám szól minden fok, barlang és üreg! A tájléptékhez hozzászokva egyre-másra fedezem fel a birtoklás és névadás lehetőségeit. A hágó bal oldalán a kőomlás múmiaarcát (Múmia-hágó). A Kőtojásra néző letörésben egy felhőt légző ezüstarcot, az Inhalátort. Az immár Ezüst-hegynek keresztelt csúcs "nyomtatott áramköreit". Végül marad a Múmia-hágóhoz vezető kanyon déli fala: Hasonmások hasadéka.

A falról Óriás Ormányos bámul le. Tőle balra Kék cápa feje bukkan elő. A kettő között félúton jókora Orángután vakarózik; szakálla egy Kacsacsőrű démon feje. Baljukon fagyott Szaracén hullája hever - alteste eltűnik a jégben. Alattuk három sötét folt. Balról jobbra elsőnek a Királynő: álla kicsi, orra pisze, apró ezüstkoronája kissé hátracsúszott. Jobbján egy parókás barokk pasas: Mozart. Alatta a Királynő húga; le sem tagadhatná rokonságát: pici áll, pisze orr; korona helyett agancsot hord. Mozart mögül haragos eb sandít: Mozart kutyája. A Királynő húgát ölelő sötét fluidumban felaranyló fantomférfi, az Irigység démona; ujjai a húg nyakán - épp fojtogatja. A Koponya, Oroszlán, Balerina, Varangymaki, Kalapos férfi, van Gogh füle, Apolló torzó, Philemon és Bauchis, Tafy, Larus, Atera Flamma, Apám, Egon és Morgen? A kép elforgatásával újabbak: Mozart kutyájából szamár lesz (Amadeus szamara). A Majomember úgy fest, mint egy ultrahangba bámuló vagy formalinban ázó magzat. 

    Láthatunk Abortált Magzatot, Cickányt, Sellőt, Szerzetest, Kukulás alakot. Fekete-fehérben alig sejlő arcokra is rábukkanunk. Így arra a figurára, aki körszakállt visel, és szarvat hord. Épp az Ő felfedezése int, hogy a birtokvágy még efféle Farkasbőr-öbölbéli helyen is végzetes lehet! Ijesztő, hogy itt is megtalálom - itt is megintenek. Amint csodás, hogy e táj minden szirtje, s a részletekben rejlő Ördög is, elfér a markomban. Hisz amiről itt szó van, egy kő ellenfényben fotózott mikroszkopikus világa.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2006 / 11   »   Ellenéden az ellenfényben
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911