Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2006 / 4   //    «    23  
Bekezdések
jegyzet 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


"A politika feladata szerintünk azoknak a korlátoknak az elhárítása, amelyek az embereket megakadályozzák abban, hogy maguk dönthessék el, milyen életet szeretnének élni. A legfőbb akadályok: a remény és az önbizalom hiánya, a nyomor, a tudatlanság és a politikai központosítás.

 

Úgy látjuk, hogy a gazdasági növekedés érdekében hozott áldozatok nem jólétünket növelik, hanem kiszolgáltatottságunkat. Kifosztottuk a természetet, de nem lettünk gazdagabbak. A világ elfogyasztása - átalakítása termékké és hulladékká - nem nyújt kárpótlást az értelmes munka, az egészséges környezet és a tartalmas emberi kapcsolatok hiányáért. A szélsőséges és igazolhatatlan vagyoni különbségek a társadalom szövetét roncsolják, a természeti források pazarló használata elszegényíti környezetünket. A jövő nemzedékek örökségét pusztító civilizáció nem a fejlődés, hanem a hanyatlás képét mutatja.

 

Az ökológiai politika nem téveszti össze a növekedést a fejlődéssel. Nem önkorlátozást hirdet: a személytelen gazdasági kényszerűségek uralmát kívánja korlátozni.

    A közcélok megállapítása a politikai közösség joga és kötelessége. Az a társadalom, amely nem ismer különb célt az eszközök szaporításánál, nem képes tartósan fennmaradni. A gazdaság működését alá kell rendelni a társadalom céljainak. Programunk alapja a társadalompolitika kiszabadítása az úgynevezett ?gazdasági szemlélet? kényszerzubbonyából."

 

Ezek a bekezdések az Élőlánc Magyarországért Párt programjának élén állnak, s amikor egyetértéssel idézzük mint a Liget világirányvágyának megfelelőjét, a műhely irodalmat és ökológiát összekapcsoló karakteréből következően hangsúlyozzuk a kultúra jelentőségét, az értelmezéssel együttjáró érzelmi tényezőket. Egy új világérzés megértésre, belátásra alapuló támaszára lenne szükség, hogy amit tudunk, ne legyen hiábavaló, és az ökológiai kultúra egyik meghatározó képletét, a globális és a lokális együttes érvényesítését mindennapi életünkben megvalósíthassuk.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2006 / 4   »   Bekezdések
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911