Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2006 / 2   //    «    15    » 
Horgas Béla
Van-e a pénznek kultúrája?
jegyzet 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


Jegyzetem címe önidézet, még a múlt század utolsó évtizedének elején jutott eszembe, és azért húzom ide ma már anekdotikusnak mutatkozó születési és elhalálozási történetével együtt, hogy Ács József mindent járó malmocskájához (itt kezd õrölni jobbra, a 3. oldalon) és Szvetelszky Zsuzsanna írásához (a túlkínálat diktatúrájáról, a lap végén) külön kedvet csináljak az olvasónak. Beismerem, hogy ebben némi ravaszkodás rejlik (abban is, hogy beismerem), mert a nyomorgató hatalmakat bemutató cikkek ugyancsak világosan és keményen beszélnek, jókedvünk nem lesz tõle. Hanem rossz? S ezért szükséges a "külön" agitáció, túl azon, hogy a lap nemcsak közli, de kiemelt helyen szerepelteti az írásokat? A folyóirat kezdõ és záró közleményét (meg ami köztük van) összeolvasva talán világosabban látjuk, hol, milyen világban élünk: támpontokat kapunk.

    A személyes dokumentáció pedig, amit a cím idéz, a Liget szponzorkeresõ (kolduló) akciója során esett meg. Illúzióim ugyan nem voltak az emberarcú kapitalizmus kultúratámogatói formáiról, és nem hittem, hogy a reklám valódi értékekrõl informál, de a mai reménytelenséget nem éreztem. Az anyagi szorongatottság nyomására amolyan kecske és káposzta közi mutatványt fundáltam ki, hogy banki támogatás ellenében a lap hátsó borítóján egyedi módon híreljük partnerünket. A hónapról hónapra változó, színes grafikákkal illusztrált oldal címszerűen ezt a jelmondatot ismétli: Ha nincs pénz a kultúrára, a pénznek sincs kultúrája - a továbbiakban pedig három-négy pénzzel foglalkozó bökvers következik, mai költõk művei, s hogy az esztétikai mértéket megszabjuk, elsõ alkalommal Ady Endre, Babits Mihály és József Attila sorait idézzük: "Itt a napszám, mert sokat sírtál. / Itt a vérdíj, hogy magyar lettél. / Itt a pénz, mert sokat nótáztál, / sokat szerettél." (A nagy pénztárnok) És: "Pénztár" és "rátz nép": van értelem ebben? / Semmi. / De mindig lehet / beletenni / költõ módján, ki rímet összefűz. - / Hisz minden összefügg, / manap kivált, / mikor Belgrádot és Indiát / egyetlen vasháló kötözi / - s benne téged is: mit tehetsz ellene? - / két véletlen szó nem ostobább / mint e világ / vasakkal-fűzött s gyilkos véletlene. (Egyfajta kultúra) S harmadjára: A hadviselés itt ma más. / A hõs a kardot ki se rántja. / Bankó a bombarobbanás / s mint fillér, száll szét a szilánkja. (Gyönyörűt láttam) Azt írtam a pénzintézethez benyújtott tervben, hogy természetesen tudom, ez a játék csak ürügyet szolgáltat a támogatásra, nem óriásplakát, de lelkendezést mellõzõ kritikai szemlélete révén eleve minõsít, gondolkodtat, a kérdezés évezredes kapaszkodóját ajánlja. A bank illetékese szuperlatívuszokkal fogadta a tervet. Aztán semmi, majd rövid elutasítás, néhány hónap múlva pedig a bank szervezésében reprezentatív kongresszusra kaptam meghívót, amelynek címe, és a késõbbi években a siker miatt sorozatosan megrendezett program jelmondata ez volt: A kultúra pénze, a pénz kultúrája. S végül - mert egyetlen rendezvényen sem vettem részt - nem állíthatom persze, hogy ötletem meddõn múlt ki, hogy a "meeting"-eken a vashálóról nem esett szó, és a "pénz" meg a "kultúra" csupán két véletlen szóként került össze; talán még Babits versét is idézte valaki, netán egy másik passzusát: "Kultúra!" / "A rút luk!" / Micsoda szimbólum! / Bum! Bum!

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2006 / 2   »   Van-e a pénznek kultúrája?
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911