Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2006 / 1   //    «    9    » 
OLVASTAM, SZERZŐTÁRS
Szvetelszky Zsuzsanna
Adattól adatig
esszé 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


A Liget 2005-ös szeptemberi számában a Fõvárosi Szabó Ervin Könyvtár épületét térképezi fel Horgas Judit - faltól falig. Írása többdimenziós útvonal: térben és idõben vezeti az olvasót. Ám ne feledkezzünk meg egy járulékos dimenzióról: ez a gyűjtemény gyarapodásának tere és ideje, mely a tudásnak is sajátos dimenziója. Emiatt furcsa, posztmodern lecke is lehetne az írás, bevezetõ talajgyakorlat - mondjuk az úgynevezett tudásmenedzsmenthez. Néha ebbe az épületbe küldöm lassú sétára hallgatóimat, akik leendõ könyvtárosként akadoznak a modern információkeresõ rendszerekben.

    Megkérem õket, járjanak egyet a "Fészek" labirintusában, bóklásszanak néhány óra hosszat az épületben: a Sárkányos Gyerekkönyvtárban is, az átriumos belsõ udvaron is. Cél nélkül, szabadon, ráérõsen. Ne keressenek semmit, úgyis találnak majd. Ácsorogjanak, nézelõdjenek, hagyják, hogy szemük elé kerüljenek a dolgok - a könyvek, a folyóiratok, a betűrendek és a szakrendek, és az emberek: a polc felé nyúló, magukat meggondoló, kezüket visszahúzó, szemmagasságban böngészõ, majd gyorsan leguggoló, alulról vaskos kézikönyvet elõrántó, azzal a kezükben törökülésbe lehuppanó emberek. Biztatom õket: guggoljanak, nyújtózzanak maguk is, ahogy jólesik. Mert fontos, hogy az egyetemista, a leendõ könyvtáros lássa az embereket is: a Fészek aranyozott pompába ágyazott eleven zsongását, az elegáns belsõ terekben gomolygó demokratikus tömegmozgásokat.

    A sorrend meghatározó: aki testével érzékeli elõször az emberi tudás strukturált terét, saját lépteivel mérve a távot épületgépészet és madárvédelem, biokémia és pecséttan között, az a közöttük lévõ útvonalakat is észleli. Akaratlanul is meglátja, hogy a könyv, amit keresett, melyik másik kettõ között áll, és maga sem tudja, honnan fog egyszer emlékezni rá, milyen könyvek sorakoztak az alatta és fölötte lévõ polcokon - megtapasztalja a karnyújtásra lévõ tudás megszerzésének vadász-élményét.

    Annak idején tizenévesen ültem be elõször kávéházba osztálytársaimmal. Emlékszem suta mozdulatainkra, az oldottnak mímelt feszengésre: rendelés helyett szinte könyörögtünk a pincérnek, és a szomszéd asztalnál ülõ vendég táskáját is lesodortam a széktámláról. A tudás digitalizált terében is akkor fog otthonosan mozogni a látogató, ha a fizikai gyűjteménynek otthont adó épületben otthonosan érzi magát. Ha saját tétova lépteivel méri a távokat a tudás-egész részei között. A könyvtár egyben könyv-tér is: aki nyitott szemmel jár-kel benne, magába szívja e tér szigorú hierarchiáját. Az itt elsajátított "mozgástechnikákkal" a világ bármely könyv-terében rutinnal ismeri majd fel a célhoz vezetõ útvonalakat - vagy a legtöbb kalandot ígérõ csapásokat.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2006 / 1   »   Adattól adatig
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911