Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2005 / 8   //    «    9    » 
TÉNYFÉKEZŐ
Kárpáti György
Lomtalanítás
novella 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
  

A bérház titkai, befalazott schaffhauseni óra, halálugrás, fel nem fedezett festmények, kották vagy filmtekercsek a padláson, dobozok, iratok és végleg elfelejtett levelek. Egy nyolcadik kerületi ház elzárt padlásán állítólag kitömött szárnyas õrködik a bõröndökön. Tizenkét év után elõször mennek föl emberek. A vaslétrán, tériszony ellenére is felmásznak, ketten, a fivérek, a házmester visszafordul, mert neki nincs fönt dolga. A fivérek a padlás túlsó végéig áthasítják a pókhálókat, bokáig gázolnak a porgöncökben. Néhol hiányos a tetõcserép, és bevilágít a nap. Mindenhol dobozok és bõröndök, és festmények is, egy Tiszai Engelbert nevű festõtõl. Nem csak Rémi mama képzelgése volt, a padlás végében, a bõröndök tetején valóban ott a szárnyas. A fivérek megállnak, egyikük sem mer hozzányúlni. A madár szárnyáról pókhálók nyúlnak a gerendákra, tollain bolyhok nõttek az idõk során, uralkodik a padlás fölött, a nyestek vagy az egész kerület fölött. Úgy tűnik, szentségtörés volna arrébb mozdítani. Végül Egon rászánja magát, de a madár egyik szárnya azonnal letörik. Egon a szárnyat meg a torzót is a padlás sarkába teszi.

    Késsel feszítik fel a bõröndök zárjait. Pokrócokat terítenek a padlástérre és válogatni kezdik a papírokat. Sok érdektelen dokumentum, születési anyakönyvi kivonat, letelepedési okmány, listák, anzikszok, iskolai füzetek, receptkönyv, fényképnegatív, tusrajzok, portré valakirõl, aki egy padon ül, de a kép tetejét letépték, éppen a fejét az ülõ embernek. A fivérek kimennek a gangra. Endre becsönget az emeleten lakóhoz, gyufát kér, Egon az üstöt szereli. Begyújtanak egy kis szesszel és sorra elégetik a papírokat. Sok száz órányi körmölést, szálkás betűket, egy évszázadot: Egon próbál néhány levelet megmenteni, de a testvére leinti. Az üstbõl kavarog a pernye, viccelõdnek, hogy mekkora füstoszlopot kelthet a tűz? Buenos Airesben is olvasni fogják. Az egyik füzetbõl apró fénykép esik az üstbe, Egon utánakap. Nézik a képet. Én vagyok, és a galambokat nézem, mondja Egon. Emlékszem, csapatostul szálltak le a magvakért az alsó szomszéd párkányára. Én mindig azt terveztem, hogy elkapom az egyiket. Egyszer meghallottam, hogy az alsó szomszéd a galambokhoz beszél, kiszórta a magokat. Hoztam a drótot. Burrogtak és csipegettek, ahogy szoktak. Leeresztettem a hurkot. Az egyik galamb belelépett, elkaptam, csapkodott a szárnyával. A többi elrepült. Drótostul röptettem az ablak elõtt a madaramat. Berántottam a gyerekszobába. A padlón vergõdött, aztán felszállt és a plafonon csapkodott... Nem, kedves Egon, tévedsz, mondja Endre, én vagyok a képen. Akkor te még nem is voltál szemüveges... De, én is szemüveges voltam, és tisztán emlékszem, amikor... Egon, nézd meg jobban a képet! Az én szemüvegem, az én fülem! Elveszi a testvérétõl a fényképet. Délután volt és kihajoltam az ablakon, mert halk éneket hallottam, kerestem, honnan jöhet, lentrõl, alólunk, az alsó szomszéd ablakából? A kihajtott ablakszárnyon tükrözõdött valami. Egy testecske. Az a szõke kislány a lépcsõházból. Teljesen meztelen volt. Nem tudtam eldönteni, hogy a nap játéka az üvegen, vagy tényleg õ az? Közelebb lépett az üveghez, egy pillanatig jobban láttam a hegyes kis mellét, énekelt, valami olyasmit, hogy lelencecske, hízócska, törölközõbe csavarodott, és eltűnt az ablakszárnyról.

    A szõke kislány, mondta Egon. Besötétedett a fivérekre. Endre szeszt öntött az üstbe, a tűz fellobbant, felváltva dobták rá a paksamétákat. Egy pillanatra még megjelent az ablakon, mondta Endre a nagy csend után, emlékszem, énekelt, lelencecske, hízócska. Leeresztettem a hurkot. Belelépett. Csapkodott és röptettem az ablakunk elõtt.

    Endre leskelõdik. Egon kínozza a madarakat. Kisfiúk még. Állítólag van a házban egy befalazott schaffhauseni. Harminc évvel késõbb nincs több mondanivaló, lassan hullik a pernye az udvarra.

 

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2005 / 8   »   Lomtalanítás
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911