Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2005 / 6   //    «    18    » 
Horgas Béla
Szűkölés
vers 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


 

Sorokat kapar szűköl kivert kutyahang vagyok véli de vagyok s errõl szól most a ritmizált mese mi másról a haldokló a tegnap délután meghalt nyomdászról Nagy Lászlóról a nem váratlan nem várt közönséges végzésrõl hatvankét évesen a gyors omlásról eltűnésrõl mintha múlt májusban halt társa után zuhant volna - ez más történet.

    "Nekem nincs senkim" mondta a kórházi doktornõnek és emberi jogaira hivatkozva tiltotta meg hogy bárki lássa tudja mi történik vele. Egy kõbányai westernhõs - talán ebbe kapaszkodott nem tudom én meg a szűkölésembe versembe húzom megírom (nem elõször) mintha ez természetes volna legalább könnyebbülök-e általa valamelyest nem többel mint amivel nehezülök ahogy kiírom magamból bevésem magamba. Minden vonás semmiség mégis valamiség parányi csupán ráhagyatkozás bután hangzásra konvenciókra mintha ez volna az élõ dolga hogy a halott élete-halála jelentését kimondja.

    Halljam hát nézzem és értsem mi mutatkozik itt. Mi a mélye. Talán csak annyi hogy N. L. elvtárs az MSzH Nyomda igazgatója miközben a Nagy és Tsa kft kilencvenhét százalékos tulajdonosa lett a legújabb magyar történelem periférián küzdõ szereplõinek kavargásában maffiózók és idióták örvényeiben ugyanaz maradt. A köztünk futó szálak (nézet- és érzet-azonosságaink) az élvhajhász társadalomhoz simuló irodalmi élet maszkjain egyre vadultabb rángásain is (bár más-más szemszögbõl láttuk és vettünk részt benne) átrajzolódtak.

    Nem mondhatom hogy barátok voltunk ahhoz késõn akadtunk össze az ember egy idõ után kiábrándulásaitól elmerevedve õrizkedik a romantikától még ha fordul is közben a világrendszer és ideig-óráig csillámló hullámokat ver a változás. Dolgoztunk együtt ültünk együtt asztalnál ettünk ittunk együtt és beszéltünk (nem eleget nem).

    Egyszer régen még a múlt században csattogó gépek közt mondta nekem hogy visszatérõ vágya az emberi létezés kegyetlenül tüskés bõrébõl szabadon röpdösõ városi varjú- vagy meleg iszapban dagonyázó víziló-létbe szökni át most már ez a lehetõség is oda csak a nemlét van ahol nincs és van itt van a nyomda amit megcsinált a hiányán át is hozzá kapcsolódó. Szűkölök érte.

HORGAS BÉLA

 

 

NAGY LÁSZLÓ a Liget 1988-as indulásától a szerkesztõk alkotótársaként vett részt a lap elõállításában. Április 5-én meghalt. Ezzel a prózaverssel szeretnénk jelezni, hogy emlékezetét mindennapi munkánkban is megõrizzük.

 

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2005 / 6   »   Szűkölés
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911