Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2005 / 5   //    «    3    » 
FALTÓL FALIG
Horgas Judit & Ács Irén
Az Operaház
novella 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
  

Haj, regõ rejtem,

hová, hová rejtsem...

Hol volt, hol nem:

kint-e vagy bent?

Régi rege, haj, mit jelent,

Urak, asszonyságok?

1918-ban, A fából faragott királyfi sikerének engedve az Operaház igazgatósága végre műsorra tűzi A kékszakállú herceg várát, és a színpadon elõször csendül fel a kérdés: Judit, jössz-e még utánam?

Megyek, megyek.

1869-ben határozat születik a drámai színjátszás és az opera szétválasztásáról, aztán néhány éves halogatás és habozás, no meg pénzgyűjtés után Podmaniczky Frigyes báró elnöklete alatt végre pályázatot hirdetnek, a zsűri a hat építész közül egyértelműen Ybl Miklós tervét ítéli a legjobbnak. 1875-ben megindulnak a földmunkálatok, az alap három láb vastagságú betonréteg, a falak vízhatlan cementbõl készülnek, az épület olasz reneszánsz stílusú, de kétmillió helyett végül 3,3 millióba kerül, tündököljön a te várad. 1881-ben a Ringtheaterben tűz üt ki, 400 halálos áldozat, az esetbõl okulva Ybl a világon elsõként alkalmazza egy bécsi társaság színpadi gépezetét, a kor legmodernebb berendezései szigorú biztonsági elõírásokat követnek, a kizárólag vasból készült szerkezetet víznyomással működtetik, az izzó nyárs és tűzpalást csak illúzió.

1884. szeptember 27-én az ünnepélyes megnyitón majdnem botrány tör ki, mert a kíváncsi tömeg megrohamozza az épületet, bejut az elõcsarnokba és elsöpri a kordont álló rendõröket. Liszt az alkalomra megírja a Király-dalt, a kuruc dallammotívumokkal valamiféle ?zenei kiegyezést" akar megteremteni, a bécsi udvar megtiltja, hogy a Rákóczi-nóta elemeit tartalmazó mű elhangozzék, Podmaniczky Frigyes, az egykori 48-as honvéd ezredesi egyenruhában jelenik meg, hogy kedveskedjen a császári és királyi udvarnak és az eseményt jelenlétével megtisztelõ Ferenc Józsefnek. A te várad fala véres?

A bécsi társaság gépein és a Mainzban készített, 30 mázsás nézõtéri bronzcsilláron kívül csak magyar művészek, mesterek, cégek vesznek részt az épület kialakításában, a célszerűséget és művészi megjelenést ötvözõ dalszínház legapróbb részletének is a közönség esztétikai nevelését kell szolgálnia, ez egy igazi ?műház": Ybl még a csillárok mintáit, a rézkilincseket és réztáblákat is megtervezi. A klasszikus kézművesség egyik utolsó, nagy teljesítményében összefognak a kor legjobbjai. Szép és nagy a te országod.

Az Operaház hamarosan fényes bálok, farsangi mulatságok kedvelt helyszínévé válik, az elegáns Keglevich István gróf, az intendáns különös figyelmet fordít a részletekre, külföldrõl maga szerzi be a megfelelõ anyagokat a fényűzõ jelmezekhez, kavarognak a selymek, villognak a gyémánt tiarák, ez a tapasztalt dámák és az elsõbálozó leányok vadászterülete, meg a frakkos úriembereké; 1894-ben Jókai tiszteletére rendeznek bált, narancs- és tujafák között fehérlik a mester mellszobra, alatta a fõrangú bálanyák emelvénye, aranypénz és drága gyémánt, bélagyönggyel fényes ékszer, koronák és dús palástok; az író éjfélig marad, láthatóan jól érzi magát.

Sanyarúbb idõk jönnek, ilyenkor Weidinger tata, aki elismert intézménynek számít, kiáll az utcasarokra és ingyen osztogatja a jegyeket; érdemes jóban lenni vele, mert a klakkfõnök egyetlen intésére taps vagy fütty szólal meg: számos szépreményű művésznõt intéz el így féltékeny vetélytársa; jaj, szebb nálam, dúsabb nálam; mások pedig a csúcsra emelkednek, a potyajegyesek lelkesedése olykor határtalan és sztárokban sosincs hiány, meg persze igazi tehetségekben sem, szépek, szépek, százszor szépek, mindig voltak, mindig éltek.

A háború többé-kevésbé megkíméli az épületet, az idõ nem: 1981 szeptemberében bezárják az Operaházat és megkezdik a három éven át tartó, teljes rekonstrukciót. A korszerűsítés mellett a dolgozók és a közönség kényelmét szolgáló változtatások sem odázhatók tovább, a javítások és kiegészítések szigorúan Ybl szellemében, az eredeti tervek figyelembevételével készülnek, vigyázz, vigyázz a váramra, a munkálatok közben a karzat fölött második világháborús, fel nem robbant aknát találnak, eltávolítják, minden ajtót ki kell nyitni, felkutatják a már alig létezõ szakmák mestereit, hogy minden régi fényében csillogjon, Lotz Károly hatalmas mennyezetképeinek aprólékos restaurálása hat hónapig tart, a harmadik emeleten újra megnyitják a régi cukrászdát, megnagyobbítják a zenekari árkot, kicserélik a széksorokat, felújítják az aranyozást; áldott a te kezed, áldott. A száz éves évfordulóra el is készülnek, és lesz ismét elõadás meg bál, sztárok és tehetségek, mint mindig.

Szemem pillás függönye fent.

Tapsoljatok majd, ha lement,

urak, asszonyságok.

Régi vár, régi már

az mese, ki róla jár.

Tik is hallgassátok.

 

Köszönjük László Zsuzsa és Kálózi Erika segítségét.

 

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2005 / 5   »   Az Operaház
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911