Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2005 / 5   //    «    16    » 
Horgas Béla
"Csalánzöld lánggal ég"
jegyzet 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


KUPÁS PÉTER VERSÉBEN (lásd a 65. oldalon) azt írja, hogy "csalánzöld lánggal ég", s ezt így - elkülönítve - a kezdõ mondatra adott válaszként is értelmezheti az olvasó, hiszen ott az áll, hogy "Egy bizonyos idõ eltelte után / eléggé nehéz megragadni az élet lényegét".

S lám, mégis. Ráadásul a három szóból összerakott kifejezés, szuggesztív kép a záró sorban jelenik meg, az elõzõ tizenegy sortól szakaszközzel elválasztva. Igaz, a teljes sor, mondat konkretizálja, tovább árnyalja, feszíti, vad expresszióval mutatja föl a jelentést a különös jelenésben: "Tűz van, csalánzöld lánggal ég a szemem." Ez gyönyörűen hangzik, elragadó élet-szépséget-vágyat fest a zöld és a piros párosával - persze csakis a közbülsõ kilenc sor képfüzére, történetdarabkákból összeálló valósága szerint. S a vers erejének egyik forrása talán éppen itt van, hogy a zöld-piros életerõ a kilenc sorban csupa negatív, ironizált, keserves, kisszerű elemet mutat, esetleges mozzanatokat, köznapi tényeket, s egy ugyancsak negatív összegzést, hogy "...A történteket / pedig senki sem érti." A záró "tűz" mintha mindezek ellenére csapna föl - csalánzölden, a nincstelenség hideg hevében. Nekem a csalán gyerekkoromat is idézi, a Somogy megyei tájat, ahol a vers költõje is él, és akkor már a csaláncsípés viszketõ fájdalma is megjelenik, a disznóknak készített moslék, melyben a korpa, fõtt krumpli mellett a Bordás vagy a Tölös mentén sarlózott, a kimustrált kasza pengéjébõl ezermester apám által gyártott "csalánvágó késsel" finomra aprított növény volt az eleség állandó alkotó eleme. Mindezt azért is toldom ide, hogy a személyes értelmezés (asszociáció) öröme mellett a vers teherbíró képességét érzékeltessem, amely intellektuális alapszövetében egy-egy szóval-képpel is fölszabadítja az érzékek mélységeit, és a köznapi kellékeken áttörve, azokat sajátosan összeforrasztva mitologikus érzetet teremt.

S nemcsak itt, hanem a többi versében is - legalábbis amiket ismerek. S itt szeretném az olvasónak mintegy elpletykálni, hogy Kupás Péter korábban is szerepelt már a folyóiratban, de mostani publikációja tekinthetõ amolyan beavatásnak; vagyis pályakezdõ költõ. Jóérzéssel nyugtázhatjuk, hogy a modern verselés technikáját ismerõ, saját hangon és magabiztosan megszólaló költõnek adunk helyet.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2005 / 5   »   "Csalánzöld lánggal ég"
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911