Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2005 / 4   //    «    15    » 
MIT GONDOLHAT, HOGY ÉN MIRŐL GONDOLKODOM?
Horgas Béla
Retard
vers 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
 
 


Hajnali öt körül ahogy kinéztem az ablakon dermedt szürkület dõlt be köd hó jeges mozdulatlan massza mélyei még az éjszakai feketébe fagyva s benne retardált látomás a tegnapi délelõtt deszkáin.

    A vámhatóság hivatalában állok egy szociológiai értelemben társ-folyóirat titkárnõjével hajdani költõbarátunk feleségével a sorban az állami támogatáshoz szükséges igazolásra várva. Két évtizede nem láttuk egymást.

    A hirtelen megesett jelenetben nyersen sután érzelgõs-üres szókonfekciókba bújva kongva kilógva süketen a múlt és jelen megannyi roncs darabkája zuhog nevek és számok istenem mintha ugyanazon világ részesei lennénk és a pénz-hatalommal ugyanúgy állnánk szemben mint a hatvanas és hetvenes még a nyolcvanas években is az állampárttal képzeld súgja hozzám hajolva hétmilliót kapott G. végkielégítésül de a kultúrára ugye nem adnak pénzt ezek ti mennyit kaptatok a lapra.

    Homály ereszkedik rám bután kinyögöm háromszor kevesebbet mint ti mert mi mást mondhatnék s hogy ez ocsmány igazságtalanság.

    Óóó húzza ferdére a száját óóó. Tudod hogy nincs igazság.

    Óóó próbálom utánozni a korrupciót ugye nem véled filozófiának.

    Néz és nem hallja nem érti nem tudja nem is akarja - hogy mit gondolok azzal végképp nem gondol csak néz a fülem mögé s a hivatalban kiterülõ rónát egy pillanatra csend födé el vastag szófödéllel õ meg áll és ösztönösen negligál majd válasz helyett azt panaszolja hogy a hetvenöt éves S. március óta "neurotikus alapon" beteg így mindent neki kell intéznie ugye de nyugdíjba megy már utódját éppen most tanítja be hehe.

    Hajnali öt körül ahogy a dermedt szürkületbe bámulok a hehegés és az ugye hátán nevek számok törnek rám és hiába védekezem valahogy az egész sor átrendezõdik a vámhivatalban hajdani társaim állnak mellettem élõk és holtak. A hetvenöt éves S. tizenöt évvel ezelõtti arcát látom hangját hallom a többiekét is - csak arcokat és hangokat semmi jelentést és hiába tudom hogy ma már nem gondolnak semmit arról hogy én mit gondolok és én is hiába erõlködnék nincs kapaszkodóm a reprezentációba fúlt kattogásában hogyan is volna akkor meg mit akarok.

    Tárgyilagosan próbálom mérlegelni fáj-e még ma is szétszakadásunk s ha nem akkor miért vannak itt a hajdaniak milyen buzgón állnak sorba kényszeres képzelgésem szürkületében.

    Ha megírnám ringatom magam ugyan remélhetném-e hogy a vers retard tablettájával késleltethetem teljes kihullásukat. Önvédelembõl is bizonyára mert hiába gondolom hogy velük csupán az irodalomban megélt történéseim történnek tovább vékonyodnak el a megszakítottságban az idõmúlástól és más távlattól dehogy hegedõ egyre növekvõ különbözésben. Már nincs mód már mióta nincs a megtörténtek torzulatait lehántani nincs mirõl nincs mit összehasonlítani sem mégis mintha most semmisülnének sötét láthatatlan anyaggá végképp ne még mondanám ne minden. Egész létezésem pókhálója borzong hajnali öt körül.

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2005 / 4   »   Retard
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911