Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
2005 / 2   //    «    10    » 
FALTÓL FALIG
Horgas Judit & Ács Irén
A Nyugati pályaudvar
novella 
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatási nézet
  

A madár röpűlt csak eddig,/ Most az ember is röpűl!, ez a történet is Petõfivel kezdõdik, vagy talán James Watt-tal, meg George Stephensonnal, a füttyös, barna szörnyeteg elõször Liverpool és Manchester között jár, és néhány éven belül meghódítja Európát: Franciaország, Németország, Oroszország után 1846-ban megépül az elsõ vasútvonal Magyarországon is, a város szélén pedig Zitterbarth Mátyás vezetésével az indóház: nyitott faszerkezetű, vaselemekkel megerõsített építmény, nagyjából a mai Nyugati pályaudvar helyén.

A forgalom egyre nõ, az indóházat bõvíteni kell, de az elavult épület régebbi részei a rohamosan terjeszkedõ, 4141 méter hosszú Nagykörút útjában állnak, a vasút tulajdonosa, az Osztrák Államvasúttársaság W. Agoston de Serres-t bízza meg az új pályaudvar megtervezésével, itt a jövõ vasútat várja mind, az építést a késõbb világhírűvé váló Gustave Eiffel cége végzi, ez afféle elõtanulmány a tizenkét évvel késõbbi Eiffel-torony megalkotásához. 1874-ben kezdik a munkát, a vasszerkezet darabjait Párizsban öntik, az építkezés három évig tart, és hogy ne zavarják a forgalmat, a meglévõ épület fölé kerül az új csarnok, a régit csak akkor bontják le, amikor már állnak az oromzatos homlokzatot kilenc részre osztó, keskeny öntöttvas oszlopok, közöttük sűrű osztású üvegen szikrázik a nap, a virágokkal és szõnyegekkel díszített királyi váróban elégedetten mosolyog az uralkodópár, az eklektikus épületet kétfelõl két-két tornyocska díszíti, meg dekoratív párkány. A hagyományoknak megfelelõen fejpályaudvart építenek: minden szerelvény csak egy irányban indulhat, Tehervonatok tolatnak,/

A méla csörömpölés / könnyű bilincseket rak / a néma tájra.

Dehogy néma, a pályaudvar és környéke hamar forgalmi csomóponttá válik, innen indulnak a gyors és kényelmes vonatok Nyugat felé, például Bécsbe, szegény Kosztolányi Dezsõ is itt száll vonatra (Jer, gõzparipám, menekülj e világtól), hogy száz év múlva valami Méhes nevű alak megírhassa ottléte történetét (lásd a 2004 decemberi számot), és az elsõ budapesti villamos, a két kocsival közlekedõ próbajárat is a Nyugatitól a Király utcáig szállítja utasait, egyáltalán, zajlik az élet: a vaspálya műhely munkásai nyílt levélben fordulnak a kereskedelemügyi miniszterhez, a miniszter úr alkotta meg a vasárnapi munkaszünetrõl szóló törvényt, de éppen ennek e minisztériumnak tárczájához tartozó vasúti műhelyben pihenõ szünideje nincs a munkásnak. Még a rendes napimunka után is kell dolgoznia és aki ünnep vagy vasárnap vagy pedig a nehéz munkától kimerülve az esteli szünidõben nem dolgozik vagy nem bír dolgozni, azt 50 krtól 1 ftig birságolják; pedig abból a csekély keresménybõl nemigen lehet birságokat lehuzogatni, mert anélkül is már alig jut a szükségletek kielégitésére, a levél névtelenül jelenik meg a Népszavában, a miniszter nyomozást rendel el, persze nem a visszásságok kivizsgálása miatt: a lázító munkásokat akarják kirúgni, mert még csak 1892-ben járunk, ilyesminek még nincs itt az ideje.

A forgalom növekedésével léhűtõk, szajhák, zsebmetszõk és csalók lepik el a Nyugati környékét, és hamarosan a szervezett bűnözés is megjelenik, 1915-ben egy nagy árulopási ügy kapcsán nyolcvan embert tartóztatnak le, raktárosokat, hivatalnokokat, rendõröket, sõt egy rendõrellenõrt is. A közelmúltban még ennél is rafináltabb ügyletek zajlanak: egy leleményes vállalkozó 40 ezer márkáért eladja a pályaudvar acélszerkezetét egy német üzletembernek, szabályos, kétnyelvű szerzõdést írnak, aztán amikor az alpinisták megkezdték a tetõszerkezet bontását, a meglepett emberek kérdezgették az állomásfõnököt, tud-e róla, mi folyik itt. Lett nagy hangoskodás, vita, mindenki idegesen telefonálgatott, végül hívták a rendõröket. A furfangos magyar a szegedi gyors elsõ osztályú kocsijából egy kávé mellett nézi a fejleményeket, végül egyéb stiklijei miatt lebukik, a pénzbõl vett lakást elkobozzák, marad az acélszerkezet is. Még az a robbanás sem ingatja meg, amit egy elborult fiatalember hátizsákjában rázkódó aceton-peroxid okoz, a villamoson utazó fiú az internetrõl tölti le a receptet, pofonegyszerű, akár egy gyerek is elkészíthetné, a kocsiban utazók többsége szerencsére csak karcolásokat és halláskárosodást szerez, egy világvárosban az ilyesmi igazán mindennapos.

A pályaudvarhoz eredetileg egy kis kertet terveztek, hová nyáron a vendéglõk kiterjeszkedhetnek, de vendéglõk itt már nincsenek, csak amerikai gyorsétterem meg táncos szórakozóhely, szexbolt és bõrdíszműárus, a háttérben hatalmas tömbként felsejlik a bevásárlóközpont, ez a Nyugat Vége, szemközt, az egykori Berlini, majd Marx, majd Nyugati téren a másik, kissé már divatjamúlt, és jóval szerényebb méretű behemót meg forgó fényreklám, a pályaudvar lépcsõjén koldusok és hajléktalanok, galambszar. Kert nincs.

 

 
Kommentek (0)
Szóljon hozzá!

  Név* (kötelező)

  E-mail* (kötelező, de nem jelenik meg)

  Website (nem kötelező)

Tartalom* (kötelező)


A *-gal jelölt mezők és a tartalom rész kötelezőek.

Milyen nap van ma?*
(Ellenőrző kérdés a kéretlen levelek kiszűrésére.) 
 
Liget.org   »   Folyóirat   »   2005 / 2   »   A Nyugati pályaudvar
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911