Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
A Liget gondozásában a 2012. évben megjelent könyv.
2015. január 1-től a konyv.ligetmuhely.com oldalon lehetséges a könyvek vásárlása.

Borító Cím & Idézet Szerző & Info
Tenyeremre rajzoltalak (e-könyv)

 

Lehet, nem is csak ennek a kornak lelke az, ami szívedre ül, de más koroké is. Bevégzetlen, sebtében elföldelt magyar korokra gondolok. Mert itt bolyong ezeknek lelke is. Nincsenek adatok magukba zárni őket. Gödrökben, nádasokban rohadtak el a kezek, mik leírták volna: ilyenek voltunk, ezt akartuk. Némaságunk adalékairól beszéljünk hát. A téli Magyarországról, hol üvöltve jár az angyal…

Tegnap éjjel a Nyugati pályaudvaron jártam. Kihajtogatott papírdobozokon aludt vagy kétszáz ember a pénztárcsarnok kövén. És megértettem, mi van: „Lelkünkre így ül ez a kor”.

(Hidvégi Máté)

 

Letölthető e-könyv háromféle formátumban (epub, mobi, pdf)

 

 

 

 Tartalomjegyzék »
Megrendelés »
Hidvégi Máté

esszék
320 oldal
ingyenesen letölthető ekönyv

0Ft
Fénycsóva lobbant

300 magyar vers

121 magyar képzőművészeti alkotás

18 kortárs szerző jegyzetei

 

A FÉNYRŐL – legyen az derengés, erős déli napsütés, alkony, árnyék és szivárvány, legyen fotó, délibáb és lámpa, csillag- és holdfény vagy a gondolat világossága. Hajnaltól hajnalig.

 

 

"A hol alattomosan hömpölygő, hol nyíltan áradó szellemi és lelki sötétséggel birkózva ez a könyv mégis fénycsóvaként lobban fel, reményt és hitet ad, hogy még mindig érdemes összekapaszkodni, hisz egymás nélkül sötétben vagyunk."

 

 

Microsite

liget.org/microsite/antologia

 

 


 Tartalomjegyzék »
Megrendelés »
Liget Műhely

antológia
440 oldal
121 színes kép

6000 Ft
A kettészakított üstökös (e-könyv)

 

SZÉCHENYI, ARANY, JÓKAI, GÖRGEY – négy történelmi esszé

 

Széchenyi István élete a magyar romantika legsajátságosabb és minden bizonnyal egyik legnagyszerűbb alkotása. Regénnyé, műalkotássá formálni életünket – ez igazán romantikus gesztus.

(„Egy Karamazov a fogalmak világában”)

 

Arany tárgyiassága olyan ember „aggályoskodása”, aki felett a papírég meghasadt. Minden, amit szilárdnak vélt, káprázat volt; a múlt, a fiatalon szerzett hírnév, koszorú, műfajteremtés, néplapszerkesztés,csatadalszerzés – szavakból szőtt kárpit, de mi van a szavak mögött?

(Késő van)

 

Szerencsés író, akinek ifjúsága egy újjászülető nemzet ifjúságával esik egybe. Szerencsés korszak, melynek históriája hőseposzokban és tündérregékben él: Jókai könyveiben. Szerencsés nép – boldog, mint a lótuszevőké –, mely azokból tanult olvasni, tanult álmodni. Amit a Fiatal Magyarország születéséről tudni kell, könyvtárnyi irodalomból tudható. Amitől ez a tudás hozzánk minden más történetnél közelebb áll, nem érthető annak, aki nem olvasta Jókai regényeit.

(A kettészakított üstökös)

 

Aki a hadi és politikai történettel egy kissé ismerős, nem fogja csodálni, hogy ott a legnagyobb hatású aktorok ritkán szolgálnak egyszersmind az erkölcsi nagyság példáival. Közülük kevesen állhatnának modellt – tulajdon szobraikhoz.

(Az athéni szín)

 

 

Letölthető e-könyv háromféle formátumban (epub, mobi, pdf)Tartalomjegyzék »
Megrendelés »
Lányi András

ingyenesen letölthető e-könyv
210 oldal

0Ft
Tus és ecset (e-könyv)

Kínai művelődéstörténeti tanulmányok

 

Miklós Pál a régi kínai világ szerelmese volt: a tusé és ecseté, a festők és írástudók művészetéé, a kifinomult formáké, a jelképes nyelvé, amely nemcsak tusfestményekben és kalligráfiákban jelent meg, hanem a szerelem művészetében is, a buddhizmus Kínában kialakult ágában, a chanban is, az életmódban vagy az időszemléletben is. De aki érteni szeretné a roppant változásokat, amelyek a mai Kínát jellemzik, annak mindenképpen érdemes elmerülnie az ő kínai múltat értő és európai kultúrával összevető esszéiben. Hiszen ma is igaz, hogy „még az újításokat, a reformokat, a jövőt kívánó politikát is csak a múlt hitelesítésével lehet előadni” (Nyelvi kultúra és ideológia).

 

Letölthető e-könyv háromféle formátumban (epub, mobi, pdf)Tartalomjegyzék »
Megrendelés »
Miklós Pál

ingyenesen letölthető e-könyv
212 oldal

0Ft
Leveleskönyv (e-könyv)

 

1989 tavaszán – nem sokkal Nagy Imréék újratemetése előtt – megjelent levélgyűjteményünk az 1956–1988 közötti korszak dokumentumaiból válogat. A kötetben látott először napvilágot Déry Tibor teljes börtön-levelezése. A leveleket olvasva a Kádár-diktatúra nagyon lassú és erkölcsileg megnyomorító „puhulását“ követheti az olvasó. Írók, tudósok kiszolgáltatottsága, küszködése – és szolidaritása – idéződik meg, s közben a mindennapi élet csodái is: a barátságok, szövetségek és szerelmek krónikája mellett akad beszámoló egy-egy nyugati utazásról vagy az Amerikában már a hatvanas évek elején működő fénymásolóról.

 

Letölthető e-könyv háromféle formátumban (epub, mobi, pdf)

 Tartalomjegyzék »
Megrendelés »


levelek
625 oldal
ingyenesen letölthető e-könyv

0Ft
Szalagútjaim – újra és újra József Attilával (e-könyv)

 

Kedves Olvasó,

 

a Liget blogján (katt)

elérhető az első, csak digitálisan megjelenő könyvünk, az én

SZALAGÚTJAIM – újra és újra József Attilával című kötetem.

 

Elsősorban terjesztési tapasztalataim hajtottak a döntésre: nem kell kinyomtatni a könyvet. Aztán meg egyre inkább örültem a tartalomhoz illő forma megtalálásának – mostanra úgy érzem, az elektronikus megjelenés József Attila-történetem újabb epizódja.

 

Kérlek / kérem, legyen ez a kísérőlevél szeretetteljes dedikáció.

 

Baráti üdvözlettel: Levendel Júlia

 

Letölthető e-könyv többféle formátumban (epub, mobi, pdf).Tartalomjegyzék »
Megrendelés »
Levendel Júlia

esszék
210 oldal
ingyenesen letölthető e-könyv

0Ft
 
Liget.org   »   Liget könyvek
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911