Liget.org   »   2006 / 1   »   Szentgyörgyi Zsolt  –  Az ön háza
http://www.liget.org/cikk.php?cikk_id=770
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatás

Az ön háza egy nagy ház, melynek ajtaja és ablakai tetszés szerint nyithatók és csukhatók. Abban az esetben például, ha friss levegõre vágyik, ön egyszerűen kinyitja valamelyik ablakot, ha pedig csengetést hall, ajtót nyit, hiszen joggal feltételezheti, hogy megérkeztek a várva várt látogatók, akik tiszteletére csíkos, szív-alakú gombokkal felszerelt köntösbe öltözött. Ilyen alkalmakkor tehát, ön késedelem nélkül kitárja az ajtót, és német nyelven elõadott vidám vagy bölcs idézetekkel örvendezteti meg vendégeit, majd odalép az erõs anyagból készült, stílusos sarokszekrényhez, amiben rengeteg tárolóhely van. Az ismerõs csengõhangra az ön felesége is azonnal a bejárati ajtóhoz siet. Egyik kezében egy galambra emlékeztetõ tárgyat tart, a másik kezével pedig szünet nélkül integet, miközben alig titkolt büszkeséggel viseli a császári hadsereg díszegyenruháját.

    A praktikus vendégek ezalatt sorra belépnek a házba, hogy jobban szemügyre vehessék az átlátszó nejlonszálra felfűzött, csillogó gyöngyöket és az üvegtálakat körbefutó, kényelmes borostyánt, melynek végén két bojt található. Ellenállhatatlanul vonzzák õket a bogár és rovarűzõ növények, a gömbdíszek, a sűrűre fonott textilliliomok, valamint az elefánt üvegbõl készült mása, így akaratlanul is levetik filckabátjaikat, és rugalmas sapkájukat felakasztják a szemközti falra. Speciális, kitömött csizmájukban mindannyian hangulatosan álldogálnak, mintha vékony bádoglemezbõl lennének, ami ellenáll a nedvességnek és kicsire összehajtható. Jószerével olyanok, mint azok a vidám figurák, amiket az övüknél fogva lehet a csõhöz erõsíteni, és soha nem olvadnak el, nem gyűrõdnek és nincsenek útban.

    Hogy még jobban elkápráztassa õket, ön elõhúz hat-hat idõtlen csillagot a bársonyosan puha és elegánsan rézsútos vászoncilinderbõl, ugyanakkor bekapcsolja a beépített rádiót, és egy pompás spray segítségével mindenkinek csodálatos illatot kölcsönöz. Ez a kellemes illat ünneplõbe öltözteti belülrõl a vendégek orrát, és kedvezõ hatása még az ön feleségén is érezhetõ, aki egyébként, amikor kettesben vannak, gyakran hangsúlyozza, hogy minden szeretetét becsomagolhatná egy vékony, kisméretű zokniba. Ilyenkor az ünnep napján azonban pezsgõszínű izzók mutatják az utat a ház belsejébe, ahol a rugalmas zongora kiváló meleget áraszt és a kikeményített tüneményekben narancsszínű virágcserepek rejlenek, az ön felesége pedig odalép a leszúrható gömbök mellé és megfújja a vállán lógó csillogó trombitát. Így adja a jelenlevõk tudtára, hogy elkészült a téli vacsora.

    Az ebédlõ berendezése mutatós, rendkívül élethű és teljesen biztonságos. A székek összecsukhatók, kényelmesek, vagy egyszerűen szétcsavarozhatók, és minden szék korszerű háttámlával rendelkezik, ezért senkinek sem kell többé szorongania, hogy a régi hagyományokat követve kiesik hátul, amikor helyet foglal, hogy ne foglalja a helyet. Az ebédlõ mennyezetére szerelt csillár tulajdonképpen egy nagy, világító szerkezet, ami könnyen kezelhetõ, akár a porszívó, és jól tűri az idõjárás változásait, noha masszív, hű műanyagból készült és ötméteres kábellel csatlakozik a halkan működõ pumpához. Ennek köszönhetõen a leves nem hűl ki és nem csúszik bele a kanál. Az étel kivehetõ a tálból és jól mozgatható. A tojás és a finom tea pedig ismét megnevetteti a makacs vendégeket, akik villájukkal szilárdan leszorítják a semleges színű húst és a kés hegyével automatikusan eltávolítják a hibás részeket.

    Az ördöngös, hosszú élettartalmú sütemények és az ízletes öntvények minden látogató gyomrát rabul ejtik olykor-olykor, és űrtartalom tekintetében mindenki tengerésznek vagy robosztus hercegnõnek érezheti magát, mintha képzeletben hosszú utazásra indulna egy távoli, hermetikusan záródó országba, ahol igazi gyümölcsök hatását keltõ álgyümölcsök lógnak a vízhatlan, világító fákon és a hajlítható ágak végén apró diódák villognak. A csillagokkal, ajándékokkal, koszorúkkal díszített poharakban lévõ impozáns folyadék igazi szõrmének tűnik, amelyben nincsenek többé bolyhok és csomók, sem masszív úszkáló pelyhek, de mégis gyors, higiénikus és sokkal finomabb. A helység szemközti oldalán felállított keskeny, guruló állvány viszont a belsejében lévõ meghitt, teleszkópos rudaknak köszönhetõen akár egész fallá alakítható, amin az évszaknak megfelelõen különleges, csillogó kövek lógnak. Az ön szakképzett, jó minõségű kutyája szintén a közelben tartózkodik, és miközben aktívan pihen a kellemes tapintású lábtörlõn, számos más funkciót is ellát. Ez a hasznos, mosható állat gyermeki bizalommal felfogja a lecsöpögõ ételt, õrzi a békét, nem ugat és nagyszerű. A mellette álló porcelánból készült angyal viszont ma már inkább különlegességnek számít, de kis türelemmel szintén könnyen átrakható máshová, és a család barátjaként gombnyomásra jó közérzetet biztosít, sõt még pénzt is lehet gyűjteni benne.

    Étkezés után a vendégek odaülnek a saját tengelye körül forgó, fapálcikákból álló dísz köré. Kezükben rénszarvasalakú, leheletvékony kelyhet tartanak, és a szájukban fűrészszerűen sorakoznak a dekoratív szavak, mint egy hímzett szegély, amit tetszés szerint elõ lehet húzni és fel lehet gombolyítani. A társalgás természetesen mindenki számára mást jelent, így egyaránt szóba kerülhet a fémspirál, a szaténterítõ, a szolid patinájú díszlapát, a növekvõ csecsemõk jellegzetes ruhája, a faragott asztal, a faragott asztalon lévõ modern kivitelezésű, hétágú lámpás, vagy akár a jól ismert szakáll. A szakáll ugyanis nem csupán a fej tartozéka, hanem önállóan is gyönyörű darab, ami mesésen mutat a karácsonyfán, de asztali dekorációként is megállja a helyét. Elhelyezhetõ az ablakpárkányon, vagy felakasztható a kilincsre, esetleg tapadókorongok segítségével egyszerűen az ablakra rögzíthetõ. A szakállkedvelõ gyerekek szintén imádják és boldogan körbeugrálják. A szakáll teljesen leveszi õket a lábukról.

    Az extravagáns, fiatalos szökõkút ezalatt szünet nélkül árasztja a lefolyó vizet, vidáman növeli a vendégek páratartalmát, egyszóval romantikus hangulatot teremt. A grafitszürke vagy matt fekete állóóra ingái egyre forgatják a tiszta levegõt, ezért stabilan esteledik, és az elegáns, hatékony alkonyat szinte olyannak tűnik, mint egy mediterrán garnitúra, amit a hátsó oldalán elhelyezett kis fogantyúval lehet a kívánt helyre vontatni. Ennek ellenére, az egyik látogató idõnként bele-belenéz a mindig kéznél lévõ távcsõbe, és hol a csillámporral megszórt gyümölcskoszorút csodálja, mely a föld meleg színeiben pompázik, hol pedig a falra szerelt, tökéletes baglyot, melynek igazi üvegszeme a kultúra egyik gyöngyszeme. A jókedvet tovább növeli, hogy a felesége kezében lévõ hajlékony tálból, folyton rézszínű, fényes víz csordogál az alatta elhelyezhetõ nagy tálba. Egy pohár tea azért mégis mindig talál magának helyet az ólomvázra illesztett, egyedülálló asztalon, melynek anyaga tiszta pamut, vanília és égszínkék, lapjának felszíne pedig frottírtörölközõk egy-egy részletének művészi reprodukciójához hasonlít, amit elefántcsont lakkozású, látható keretre húztak.

    Estefelé azonban már mindenki álmos a sok használattól, így lassan véget ér a beszélgetés a magas falak között. A vendégek fokozatosan felállnak a ragyogó karosszékekbõl és elindulnak az elõszoba felé, ahol a kétoldali kisszekrény, a tökéletes alátét, a plüsszsák és a zöld táska van. Elhaladnak a kartonlapra ragasztott, színes szivattyúk és a kárpitozott, egyedi kialakítású hengerek mellett. Óvatosan keresztülvágnak a romantikus élõvilágot megelevenítõ bársonyszõnyegen, majd felveszik az elõzõleg levetett filckabátot és az érdekes tervezésű köntöst. Ötletesen a fejükre rögzítik cseresznyeszínű vagy rugalmas sapkájukat, és glóriával a hátukon, sorra kilépnek a háttérben található, hangulatos éjszakába, ami kerámiából készült, ünnepi papucsra emlékeztet. Valósághű, patinás szavakkal megköszönik a vendéglátást, majd a perforáció mentén ravaszul kinyitják gépkocsijuk kemény, üvegezett bejárati ajtaját és elhelyezkednek a keréksárhányó feletti színes ülésen. Gondos kezekkel egyre integetnek, és a kormányozható, gumikerekű jármű gyorsan gurul velük az elõre gyártott mezõk mellett, az ünneplõbe öltözött, elsõ osztályú város méretarányos lakóházai között.