Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
Bíró Zsuzsa

Budapesten született, 1933-ban. 1956–ban diplomázott a Színház és Filművészeti Főiskola dramaturg tanszakán. 1956 nyarától a kilencvenes évek elejéig a filmgyárban dolgozott, több mint hetven magyar film dramaturgja, néhánynak forgatókönyvírója volt. A kilencvenes évektől olykor televíziós műsorok szerkesztője és forgatókönyvírója. Írásai a kilencvenes évektől olvashatóak a Ligetben. 1981-ben Balázs Béla-díjat, 2003-ban életmű-díjat kapott. 

 

"Hatéves voltam, intézetben nyaraltam a nővéremmel, volt ott egy összeszokott csapat, ha kiállom a próbákat, ígérték, bevesznek maguk közé, addig én leszek az egyetlen kültag. Kemény próbák vártak rám. Sötét éjszakán egyedül az óriás kertben szentjánosbogarakra kellett vadásznom, susogtak a fák, valami mozdult, valami surrant, rettegtem a gonosz Nyugati Boszorkánytól, mégis összeszedtem a lámpácskákat, hogy mért van szükség erre a vadászatra, azt nem mondták. Sepregettem. Felmostam. Míg ők a Balatonban mulatoztak, én a parton őriztem a homokvárakat. Akkoriban Óz-mánia dúlt, a bandavezér Dorothynak mondta magát, ha kiérdemlem, mondták, én lehetek Toto, a kutyája. Hát négykézláb mászkáltam, gyakoroltam az ugatást, szolgáltam. A tűz, a víz, a hallgatás minden próbáját kiálltam, ők mégis pökhendi pofákat vágtak, és nem vettek be maguk közé, nem és nem. Sírtam. Sírtam. Az egészben az volt a legrejtélyesebb, hogy a bandavezér hasonlított rám, illetve én hasonlítottam őrá, egy zöldkockás dirndli volt a kedvenc ruhánk és a nevünk is - keresztnév, családi név - azonos."

Könyvek
 
A Liget gondozásában megjelent, a honlapon megtekinthető az alábbi linkre kattintva:
Apák mozija, Liget, 2006.
Mallarmé macskái, Liget, 2002.
 

 
Liget.org   »   Liget szerzők   »   Bíró Zsuzsa
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911