Liget - irodalom és ökológia

A Liget új, online kiadása a ligetmuhely.com oldalon érhető el.

 

A liget.org 2015 január-tól csak archívumként működik,

minden friss tartalom az új oldalon érhető el.

 

A folyóiratszámok letölthetőek az alábbi címen:

http://ligetmuhely.com/category/liget/mufaj/folyoirat

Tovább a cikkekhez »
 
 
 
Levendel László

1920-ban született, 1994-ben halt meg. A felszabadulás után kezdhette orvosi tanulmányait a szegedi egyetemen. Tüdőgyógyászként 1952-től haláláig az Országos Korányi Tbc- és Pulmonológiai Intézetben dolgozott. Nemcsak a beteg testrész, hanem a teljes ember gyógyítására és reszocializálására törekedett. Osztályán asztmás, alkoholista, halmozottan károsodott és a társadalom legelesettebb, legszegényebb rétegéhez tartozókat kezelte. Több száz orvosi szakpublikációja (könyvei) mellett botanikai, szociológiai, lélektani, művészeti írásai láttak napvilágot. Az 1986-ban megjelent (és betiltott) Ligetben Egy ország gyógyítása című átfogó elemzésében "diagnosztizálta" a társadalom legsúlyosabb bajait. Az 1988-tól megjelenő Liget első számában a tanulmány változatlan formában olvasható. Ugyancsak Liget-közlemény volt A túlélő vagy A hajléktalan ember című esszéje. 1991-ben alapította a Liget és a Szitakötő folyóiratokat, valamint a Liget-könyveket is megjelentető Liget Műhely Alapítványt.

 

Levendel László képzőművészeti gyűjteményének honlapja

 

"Sokáig úgy gondoltam, mint a legtöbb orvos, hogy a személyes indítékok, maga a személyesség a tárgyilagosságot veszélyezteti, és nem méltó az orvosi gondolkodáshoz. Az egyre visszafogottabb, "tárgyilagosabb" - úgyis mondhatnám, a mind személytelenebb – orvos–orvos, orvos–beteg kapcsolat láttán inkább igénylem a személyességet. Az elidegenedett, elszemélytelenedett emberi kapcsolatokban minden megtörténhet... Szememben az átéltség, a személyesség ma már elsősorban nem a torzítás lehetőségét, inkább a hitelesség jegyeit hordozza."

 

 

Levendel László
Könyvek
Ehhez a szerzőhöz nem tartozik a Liget gondozásában megjelent, jelenleg megrendelhető könyv.
 

 
Liget.org   »   Liget szerzők   »   Levendel László
 
replica watches
replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches replica watches
replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags replica handbags
70-640 70-640 642-832 1Z0-051 220-701 642-813 70-411 642-447 300-209 300-207 070-294 itexam911